Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Az Árpád-kori szentek legendái - 775 éve született ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT

-25%
ÚJ
Raktárkészlet: 0 db
Az Árpád-kori szentek legendái - 775 éve született ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT
 • Az Árpád-kori szentek legendái - 775 éve született ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT
 • Az Árpád-kori szentek legendái - 775 éve született ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT
 • Az Árpád-kori szentek legendái - 775 éve született ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT
 • Az Árpád-kori szentek legendái - 775 éve született ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT
3 800 Ft
Akció: 2 850 Ft
Kezdete: 2020.01.12   A készlet erejéig!
Nincs raktáron

Európa legfiatalabb keresztény állama alig száz évvel a hit általános felvételét követően már szentek egész sorát vonultatta fel. Közülük is igazi hírre-névre és nemzetközi ismertségre az Árpádok nemzetségének királyi sarjai tettek szert: István, a keresztény állam megalapítója és fia, Imre; az 1196-ban szentté avatott László, a "magyar lovagkirály"; valamint a 13. század női szentjei: Erzsébet és Margit, továbbá azok a külhonba férjhez adott Árpád-házi királylányok, akiket új hazájukban öveztek hasonló tisztelettel. Noha királyi származású szentekkel Európa majd minden keresztény nemzete büszkélkedhet, a "szent királyok nemzetségének" ilyen markáns előfordulására Európa más tájain nem, illetve csak kisebb súllyal találni analóg példát. A középkori és újkori magyarság önképének, kultúrájának és kultúrtörténetének ugyanis oly meghatározó része lett a magyar szent királyok, az Árpád-ház szentjeinek kultusza, hogy annak ismerete nélkül a magyar kultúrhagyomány is csak részben érthető - hiszen alakjuk a történeti és egyházi hagyományokon kívül a magyarországi művelődés és művészetek majd minden szegmensébe elhatott, illetve "merült alá" színes és változatos formákban a népi kultúrába, így a legendák világába is.

2017. január 27-én 775 éve született ÁRPÁDHÁZI SZENT MARGIT magyar királylány, domonkos-rendi apáca. Apja, IV. Béla tatár veszedelemtől való félelmbében az Úristenhez fordult oltalomért, s a veszély nagyságához mért felajánlást tett; saját újszülött lányát ígérte oda, ha megmenekedik az ország a tatár veszedelemtől. Rögvest be is adta a veszprémi apácákhoz, s a sorsát később megörökítő legenda szerint szent életével már kicsiny gyermekként kitűnt társai közül. Amíg a többiek néha bizony csintalankodtak, addig a kis királylány többnyire Krisztus szenvedésein sírdogált, így hamar megmutatkozott, hogy nem egy átlagos apáca lesz belőle. Később hogy közelebb legyen szüleihez, a királyi pár budai székhelyének közelében építettek neki egy kolostort, s tízévesen oda költöztették. Ettől fogva soha nem hagyta el a zárdát, bár a tatár veszély múltával apja bizony szerette volna feledni az Istennek tett korábbi meggondolatlan ígéretét. Politikai érdekből ugyanis hozzá akarta adni a cseh királyhoz, ám a lány nagy bátran apja elébe állott, s szépen elmagyarázta neki, hogy őt annak idején az ország megmeneküléséért cserébe ajánlotta fel az Istennek, ha tehát most megszegi fogadalmát, elvész az ország. îgy aztán élete végéig a Duna Pest és Buda között fekvő, ma az ő nevét viselő szigetén élt. 29 éves korában halt meg, halála óráját előre közölte apácatársaival, s bár már halála pillanatától szentként tisztelte az ország, csak 1943-ban avatták hivatalosan is azzá. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Magyar Zoltán
  Az Árpád-kori szentek legendái
  Kiadó: Kairosz
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 139
  ISBN: 9789636623616

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  977517
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés