Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Augusztus fénye - 120 éve született WILLIAM FAULKNER

-25%
ÚJ
Augusztus fénye - 120 éve született WILLIAM FAULKNER
 • Augusztus fénye - 120 éve született WILLIAM FAULKNER
 • Augusztus fénye - 120 éve született WILLIAM FAULKNER
 • Augusztus fénye - 120 éve született WILLIAM FAULKNER
3 700 Ft
Akció: 2 775 Ft
Kezdete: 2017.09.21   A készlet erejéig!

Faulkner egyik legjobb regénye a Mississippi vidékén, "az elátkozott Délen" élt amerikai telepesek gyilkosságoktól és fajgyűlölettől terhes mindennapjainak megrázó históriája. Lena Grove, egy terhességének utolsó heteiben lévő lány utazásának és egy távoli, kegyetlen és izgalmas világnak a pár napba összesűrített története.

"Mississippiben van egypár nap augusztus közepe táján, amikor hirtelen elősejlik az ősz, a levegő hűvös, és olyan halvány sugárzással ragyog fel a fény, mintha nemcsak a mai jelen időből tűnne elő, hanem messziről, a klasszikus ókorból. Szinte láttatja a faunokat, a szatírokat, az isteneket… Görögországot, az Olümposzt, valahol az idő mélyében. Nem tart tovább egy-két napnál, aztán tovatűnik, de pátriámban minden év augusztusa rendre visszahozza. Erre utalt, csakis ezt jelentette a regény címe, számomra kellemesen és sugallatosan, mert arra a fényességre emlékeztetett, ami ősibb, mint a mi keresztény civilizációnk." Így nyilatkozott a szerző a Virginiai Egyetem hallgatói előtt…

A regénycím jelentését illetően tehát nem lehet kétségünk. Faulkner a továbbiakban Lena Grove "pogány" (termékenység-istennői) alakjához társítja a mitológiai fényt. Ily módon nem igazolja ugyan, de nem is tagadja Malcolm Cowley kritikus belemagyarázását, mely szerint a "light" némely rurális amerikai dialektusban azt jelenti, hogy a nőstény megkönnyebbül, azaz lefial. Ezt a magyarázatot kölcsönözte el a regény 1961-es első magyar fordítása: Megszületik augusztusban.
Megjelenése óta eltelt fél évszázad. Ideje visszaállítani a hiteles címet: Augusztus fénye. S Déri György népszerűvé lett, úttörő munkáját újrafogalmazni azóta meggyarapodott Faulkner-ismeretünk tartalmi és stiláris tapasztalatait felhasználva. Ezért kerestem az újrafordításhoz új szótárt.
(Részlet Géher István utószavából)

2017. szeptember 25-én 120 éve született WILLIAM FAULKNER amerikai író. Kalandos életet élt, volt mosogatófiú és szobafestő, bolti eladó és szeszcsempész, úgyhogy személyesen is alaposan ismerte az élet árnyékos oldalát, amelyről oly remekül írt műveiben. 1949-ben Nobel-díjat kapott "erőteljes és művészileg páratlan életművéért, amellyel a modern amerikai regényirodalom kincsesházát gyarapította". A díj átvételekor legendás beszédet mondott, amely talán még híresebb is mint könyvei.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • William Faulkner
  Augusztus fénye
  Kiadó: Kalligram
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 407
  ISBN: 9788081012815

 • Cikkszám
  683460
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés