Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Átvilágítás - 85 éve született JÓKAI ANNA

-25%
ÚJ
Átvilágítás - 85 éve született JÓKAI ANNA
 • Átvilágítás - 85 éve született JÓKAI ANNA
 • Átvilágítás - 85 éve született JÓKAI ANNA
3 400 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.11.23   A készlet erejéig!

Jókai Anna, a Nemzet Művésze, Kossuth-nagydíjjal kitűntetett író, életműsorozatának új kötete önéletírás, amelynek nem véletlenül Átvilágítás a címe. kettős jelentésrétege van ennek a szónak: egyrészt valamilyen tárgynak, testnek valamely fénysugárral történő átvilágítását jelenti, amely segítségével belső tartalma megismerhetővé válik. Másrészt - különösen az utóbbi időkben vált idehaza gyakran használt kifejezéssé - valakinek a jobb megismerésére, esetleg politikai beágyazódottsága feltárására végzett "átvilágítás", amelyben ugyan valóságos fénysugárnak nincs szerepe, de a folyamat végeredménye itt is az átvilágított személy belső, egyébként rejtett történetének, kapcsolatrendszerének feltérképezése.

Jókai Anna létének legfontosabb része az irodalom, számára az írás misszió és szolgálat. "Passió és nem passzió" - mondta róla találóan Bogárdi Szabó István református püspök. Most - Szent Ágoston vallomásaihoz hasonló felfogásban saját személyiség-fejlődésével és írói életútjával szembesíti önmagát és olvasóit. Öniróniával, hittel, történelmi tisztánlátással megírt, rendkívüli új regény született ismét a keze alatt, amely abban is kiemelkedő, hogy az átvilágításhoz Krisztus-i fényt: a szeretet, a megértés, a megbocsátás fényét használja az író.

Jókai Anna 2016. július 9-én fejezte be könyvét, és ezzel szándéka szerint egész életműve végére is kitette a pontot. Az utolsó bekezdésekben így ír erről: "Ma nincs semmi jelentőségteljes esemény, hacsak az nem, hogy leteszem a tollat. Mire ez az írás megjelenik, 85. évemben járok. Még itt leszek, vagy már ott - patetikus találgatás. Akárhogy is: befejezett, teljes memoár nincsen. Ha sikerülne is a halál pillanatáig elvezetni, akkor is csonka maradna. Nincs képességünk, hogy a küszöb után még visszaszóljunk, akár egy tőmondatot is - vagy csupán egy jelzőt - édes-ékes magyar nyelven, arról, hogy mi ez és milyen...?"
Amikor ezeket a sorokat leírta, Jókai Anna még nem tudta, hogy hamarosan élete legsúlyosabb betegségével kell, hogy szembenézzen. Gyógyulásában biztos, hogy sokat segít családjának, barátainak és olvasóinak nem szűnő, folyamatosan és érezhetően felé áradó szeretete.

2017. november 24-én 85 éve született JÓKAI ANNA írónő. îrói vénáját már kisiskolás korában felfedezték, érett és egyéni fogalmazásaival kirítt kortársai közül, s ez hamar az irodalom felé terelgette. De akkoriban nem lehetett célként kitűzni, hogy valaki író lesz, így gimnáziumba iratkozott, már az egyetemre kacsintgatva. Ám sajnos a felvételin politikai fejtegetésekbe bocsájtkozott, és a Rákosi korszakban ez nem volt jó ajánlólevél. Nem is vették fel, így annak ellenére, hogy a számokat sosem szerette igazán, könyvelő lett, s csak évek múlva tudott bejutni az ELTE-re, ahol magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Aztán évekig előbb általános iskolában, majd a Vörösmarty Gimnáziumban tanított, és csak szabadidejében foglalkozott írással. Ehhez képest nagyszerű regényekkel tört be az irodalomba, az 1970-ben megjelent Tartozik és követel nagy siker lett, s már a hetedik kötete jelent meg, amikor a József Attila-díj birtokában abbahagyta a tanítást, és csak az írásnak szentelte magát. Sok népszerű regényt írt, nehéz közülük párat kiemelni, de A reimsi angyal, a Jákob lajtorjája, A feladat, a Szegény Sudár Anna és a Ne féljetek! mindenképpen említést érdemel. A Kossuth-díjjal is kitüntetett írónő az irodalmi és a közéletben is szerepet vállalt, egy időben ő volt a Magyar îrószövetség elnöke. Idén nyáron hunyt el.(Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Jókai Anna
  Átvilágítás
  Kiadó: Írók Alapítványa Széphalom Könyvműhely
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 302
  ISBN: 9786155479403

 • Cikkszám
  250121
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés