Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Asszonyságok díja - 140 éve született KRÚDY GYULA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Asszonyságok díja - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Asszonyságok díja - 140 éve született KRÚDY GYULA
570 Ft

Az Asszonyságok díja Krúdynak talán a legpazarabb alkotása.

A Ferenc körúti temetésrendezõ, – majd hogy ki nem írtam az igazi nevét, – egy Bakáts téri esküvõ alkalmával kissé berúg, kissé el is esik, azután tétován ténferegni kezd, amíg véletlenül összetalálkozik az Álommal. (Én vagyok az, – mondja a fel nem ismert új ismerõs, – aki azt a sok furcsaságot, bolondságot, tréfát, gyilkosságot, meredélyrõl való zuhanást, paráznaságot, fajtalanságot, mezítelenséget, vadállatokkal való birkózást, lencseevést, csókolózást, óriásokkal és törpékkel való küzdelmet elkövettem, én jártam a toronytetõn, a kút mélyében, amíg te az ágyban nyújtózkodtál). – Következnek azután a Krúdy csodálatos látomásai, átszõve a drága aforisztika legdrágább aranyával…, Dickens, Hoffmann és Krúdy, õk hárman tudják szívedre hinteni a legtündöklõbb szomorúságot, õk ismerik a bûvös-erejû mondatokat, amelyek rózsaszínû örömeid közül is visszacsalogatnak elmúlt, névtelen szomorúságaid közé, amikor álmodban ezer koporsót láttál és mind az ezerben az édesanyádat vitték ki a temetõbe, vagy amikor halkan, gyötrõdve nyöszörögtél, mert elittad az anyád utolsó forintját is és részegségedben megtépted az asszonyod haját.

De a temetésrendezõ bolyongásai körül bajok vannak. Mert a túlfinom álompillérek nem bírják meg a regény boltozatát, meg azért is, mert Krúdy, ha betéved kedvenc virágai közé, nem szívesen törõdik a kiúttal, inkább leül, tenyerébe hajtja bús fejét, az olvasó pedig szabadon elmehet a dolga után. Ezt a kérdést egyébként Krúdy maga is úgy intézte el, hogy a történet végére odaírta: e regény folytatását megtalálja az olvasó a Mindszentek címû regényben. Nem tudom, ebben a Ponson du Terrail-i elintézésben mennyi a komolyság, de hiszen ennél a regénynél, amelynek minden oldala egy-egy befejezett mûremek, – bármily furcsán hangzik is, – ez a kusza-furcsa elintézés nem is túlságosan fontos. Valahol már említést tettem igénytelen kis elméletemrõl, amely szerint az elképzelések végtelenje elosztva egy bizonyos egységgel, az író lelkének egységével, eredmény gyanánt nem egy új, stilisztikai értelmû egységet, hanem a végtelent adja, vagyis tehát hogy végtelen per egy egyenlõ végtelen.

2018. október 21-én 140 éve született Nyíregyházán KRÚDY GYULA író. Egész élete legendás történetek sorozata, ő volt az éjszakák kóbor lovagja, állandó vendég a lóversenyen és a kártyaszalonokban - de nem is kell sorolni, aki olvasta könyveit, úgyis tudja. De nincs mit csodálkozni rajta, "családi örökség" volt nála kalandor természete, talán kevesen tudják, hogy nagyapjának testvére, Krúdy Kálmán híres betyár volt, aki ha megjelent a losonci vásárban, a "formás, fehér lábú menyecskék" szaladtak szerteszét, mint "a megriasztott récék". A Szindbád-lelkû írónak persze imponált őse duhaj természete, ő is igazi életmûvész volt, szeretett enni, inni, imádta a nőket, jó példa, hogy amikor évekig a Royal Szállóban lakott, elszerette a szállodaigazgató feleségét, miközben viszonyt folytatott az asszony lányával is. Kétszer nősült, s rettentő testi erejének nagy hasznát vette a puha ágyakban folytatott kemény csatái során, szerelmei nem is panaszkodtak az ellátásra soha. Jellemző világlátására, hogy amikor egy ifjú filosz a mûvészet hivatásáról faggatta, ő a kocsmaasztal mellett szépen kifejtette neki; "Még ma is élnek emberek, akik nem tudják, hogy a székelygulyásba nem színhús, hanem csontos húsdarabkák valók". És hát valljuk meg, igaza volt, ezek a valóban fontos dolgok az életben. îrásai konyhamûvészeti alapmunkák, leírásaiból pedig pontosan rekonstruálni lehet a korabeli divatot. Barátai legendákat meséltek róla, képes volt egy álló nap egyfolytában enni és inni, de ha kellett, dolgozni is. A végletek embere volt, társaságban hol egész éjjel hallgatott, hol reggelig be nem állt a szája. Ha szabad ilyet állítani, stílusos volt a halála is, halottas ágyánál gyertyák égtek, a villanyt ugyanis - mivel nem fizette a számlát - már korábban kikapcsolták. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Krúdy Gyula
  Asszonyságok díja
  Kiadó: Magyar Hírlap / Maecenas
  Kiadás éve: 1993
  Oldalszám: 158
  ISBN: 9638164026

  kifogástalan állapotú antikvár könvy

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  662027
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés