Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Arany János balladái - 190 éve született ZICHY MIHÁLY

-25%
ÚJ
Arany János balladái - 190 éve született ZICHY MIHÁLY
 • Arany János balladái - 190 éve született ZICHY MIHÁLY
 • Arany János balladái - 190 éve született ZICHY MIHÁLY
 • Arany János balladái - 190 éve született ZICHY MIHÁLY
 • Arany János balladái - 190 éve született ZICHY MIHÁLY
 • Arany János balladái - 190 éve született ZICHY MIHÁLY
6 990 Ft
Akció: 5 243 Ft
Kezdete: 2017.10.10   A készlet erejéig!

Kötetünk Arany János 24 balladáját tartalmazza Zichy Mihály (1827-1906) rajzaival. Az összeállítás először 1895-1898 között Ráth Mór kiadásában négy kötetben látott napvilágot. Jellemzője, hogy csak ebben a kiadásban vannak szövegközi rajzok. Jelen kötetünkben a teljes négy kötet anyagát adjuk közre.

2017. október 14-én 190 éve született a Somogy megyei Zalában ZICHY MIHÁLY festőművész. Körülrajongott művész volt, de nem itthon rajongták körül persze, ő sem lehetett próféta saját hazájában. Oroszországban viszont megkülönböztetett megbecsülésben volt része, halálakor a cár harangzúgást rendelt, és a Péter-templom, a kazanyi székesegyház vagy a Szent Izsák székesegyház harangjai kevés külföldit búcsúztattak. Húszévesen került Oroszországba, amikor egy orosz nagyherceg leányának rajztanára lett, s mint a mesében szokott lenni, a fiatal festő és Katalin nagyhercegnő, I. Miklós cár öccsének a leánya egymásba szerettek. A dolog kitudódott, Zichyt kidobták, de ő ragyogó tehetségével lassanként elfogadtatta magát az uralkodó körökkel, sőt az udvarba is bekerült. Élete során négy cár udvari festője volt, amolyan házi tudósítóként részt vett minden jelentősebb eseményen, a vadászatokon, ünnepségeken, családi rendezvényeken, és a látottakat ezernyi rajzon örökítette meg. Az orosz arisztokraták vele festették meg arcképüket. Népszerűségét ma talán elképzelni sem tudjuk, a walesi herceg például pétervári látogatásakor annyira beleszeretett műveibe, hogy azontúl, ha vásárolt valamit tőle, üres csekkel fizetett, az összeg kitöltését Zichyre bízta. Amolyan művészi ős-paparazzi volt, ha bármi rendkívüli esemény történt, neki nem részt vennie kellett benne, hanem lerajzolnia. 1888-ban például a cár kíséretében rajta volt azon a vonaton, amely egy merénylet miatt kisiklott, s mikor csodával határos módon megmenekült - és szerencsére a rajztáblája is sértetlen maradt - nem a mentésben segédkezett, hanem gyorsan vázlatokat készített a tragédiáról. A cári udvar megbízásából készítette híres-hírhedt Erato című erotikus, már-már pornográf sorozatát, amelyből nem lehet képeket ide feltenni, mert a FB azonnal letiltaná az oldalt. Úgyhogy inkább végezetül arról, hogy a grúzok nemzeti festőjükként tisztelik emlékét, mert ő illusztrálta a grúz nemzeti eposzt, A tigrisbőrös lovagot. Tbilisziben utca viseli a nevét, és szobra is áll a városban. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Arany János balladái
  Illusztrálta: Zichy Mihály
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 180
  ISBN: 9789630985963

 • Cikkszám
  820906
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés