Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Apáczai (Gyárfás Endre) - 395 éve született APÁCZAI CSERE JÁNOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Apáczai (Gyárfás Endre) - 395 éve született APÁCZAI CSERE JÁNOS
 • Apáczai (Gyárfás Endre) - 395 éve született APÁCZAI CSERE JÁNOS
 • Apáczai (Gyárfás Endre) - 395 éve született APÁCZAI CSERE JÁNOS
 • Apáczai (Gyárfás Endre) - 395 éve született APÁCZAI CSERE JÁNOS
 • Apáczai (Gyárfás Endre) - 395 éve született APÁCZAI CSERE JÁNOS
570 Ft

Apáczai Csere Jánosnak a XVII. század nagy pedagógusának pályafutását idézi fel ez a lírai sodrású regény. A tudománypártoló, puritánus polgárok Hollandiája és II. Rákóczi György két tűz közé szorított, bukásra ítélt Erdélye elevenedik meg lapjain. Az író a fiatal tudós életéből azokat a „nagy pillanatokat” ragadja ki, amikor válságos helyzetben kell döntenie: megtagadja vagy vállalja haladó és humanista voltát, hazáját, elveit és a szegénysorsúak támogatását. Apáczai a legjobb németalföldi egyetemeken tanult, de Enciklopédiáját magyar nyelven írta. Gyökeret ereszthetne a gazdag környezetben, Utrechtben, de vállalva a létbizonytalanságot, az itthoni hívásra hazatér. Tehetségét a magyar tudományos nyelv megteremtésére, a népművelés és népoktatás elveinek kimunkálására fordítja.
Valóban drámai az a küzdelem, amelyet Apáczai rövid élete során az értetlenséggel, a közönnyel, a világi és egyházi hatalmasságokkal vívott. Ebben a harcban méltó társa volt a felesége – a regényen végigvonul kettejük szerelmének költői szépségű története.

2020. június 10-én 395 éve született APÁCZAI CSERE JÁNOS tanár és filozófus

Külföldön tanult, majd az akkor alapított hardervijki egyetemen tanított. Meg is nősült, de 1653-ban mégis hazatért Hollandiából, hogy a gyulafehérvári kollégiumban taníthasson. Kiváló pedagógus volt, s pedagógiai írásai is előremutatóak. Sürgette például a világi iskolarendszer bevezetését, és hangsúlyozta az anyanyelvi oktatás megteremtésének fontosságát. Eredeti gondolataival, valamint a külföldi filozófiai eredmények hazai megismertetésével a felvilágosodás egyik magyarországi úttörője lett. Híres műve a Magyar Enciklopédia, amely az első, a kor színvonalának megfelelő hazai tankönyv volt.

Kora mégsem becsülte igazán, sokan talán nem is értették törekvéseit. Talán csak diákjai ismerték fel nagyságát, Bethlen Miklós például így emlékezett rá: "Én Apáczait mint atyámat, úgy tartottam, szerettem, becsültem, s emlékezetét ma is becsülöm". Ezen szavak olvastán könnyen gondolhatnánk, hogy egy becsületben megőszült professzorról szól a visszaemlékezés, de nem, Apáczai nagyon fiatalon halt meg, nem érte meg 35. születésnapját. Éppen szilveszter éjjel adta vissza lelkét a Teremtőjének, az előbb idézett Bethlen szerint azért, "hogy az égben mondhassa igazán és örökké: Az új esztendőben mi vigadjunk..." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Gyárfás Endre
  Apáczai
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 298
  ISBN: 9632805917

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  675634
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés