Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Anyám könnyű álmot ígér - 15 éve hunyt el SÜTŐ ANDRÁS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Anyám könnyű álmot ígér - 15 éve hunyt el SÜTŐ ANDRÁS
 • Anyám könnyű álmot ígér - 15 éve hunyt el SÜTŐ ANDRÁS
 • Anyám könnyű álmot ígér - 15 éve hunyt el SÜTŐ ANDRÁS
 • Anyám könnyű álmot ígér - 15 éve hunyt el SÜTŐ ANDRÁS
570 Ft

Sütő András könyvének keretét a Mezőség egyik falujában, Pusztakamaráson, a szüleinek otthonában készült feljegyzések adják, s ebben a keretben egy egész korszak - az ötvenes és hatvanas évek - társadalmi és emberi változásai megnyilatkoznak, nemcsak helyi érvénnyel, hanem országos, sőt európai távlatban. A könyv műfaji meghatározása nem könnyű, sőt alighanem lehetetlen; szociográfia, emlékirat és regény egyszerre: lírai följegyzések, családi levelek és baráti beszélgetések, visszaemlékezések, anekdotaszerű történetek váltakoznak bennük, ellenpontozott szerkezeti elrendezésben; mégis, lazának látszó szerkezete ellenére is, az egész romániai magyar társadalmat átfogóan ábrázoló, a valóságot meggyőző erővel, hitelesen tükröző, költőien ihletett regény elsősorban. Nyelve tömör, gazdag, a népnyelv leleményeit, szókincsét értően hasznosítja. Sütő András regényét a legújabb kori magyar irodalom legjelentősebb alkotásai között tartják számon, könyvének Magyarországi fogadtatása - mind az olvasóközönség, mind a kritika részéről - valóságos diadalmenet volt.

2021. szeptember 30-án 15 éve hunyt el SÜTŐ ANDRÁS író. Alaposan próbára tette a sors, életútjából kitelne a háború utáni évtizedek vérzivataros kelet-európai történelme. A negyvenes évek végén különböző lapok főszerkesztőjeként még reménykedett a boldogabb jövőben, de a hatalom hamar rájött, hogy nem az ő emberük. Bár fizikai bántódása (akkor még) nem esett, a cenzúra sokszor akadályozta műveinek megjelenését. Máig talán leghíresebb művével, az Anyám könnyű álmot ígér című naplójegyzeteivel aratta első irodalmi sikereit 1970-ben, majd a hetvenes években főként drámákkal jelentkezett, amelyeket bemutatásában a legendás rendező, Harag György jeleskedett leginkább. Az Egy lócsiszár virágvasárnapja, a Csillag a máglyán, a Káin és Ábel, A szuzai menyegző és az Ádvent a Hargitán persze magyar színpadokról is jól ismert már, s eljutott hozzánk két remek esszékötete, az Engedjétek hozzám jönni a szavakat és a Nagyenyedi fügevirág is. Remekműveivel a magyar irodalom élő klasszikusa lett, ám ahelyett, hogy hazájában is a méltó megbecsülést élvezhette volna, a romániai változások sodrában kishíján a szemét is kiverték. De élete szerencsére megmenekült, így 70. születésnapjára megkaphatta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Életútja egyben példa is, hiszen nem csábította el a magyarországi elismerés és a könnyebb élet reménye, a sok kínlódás dacára szülőföldjén, Erdélyben maradt. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Sütő András
  Anyám könnyű álmot ígér
  Kiadó: Népszava
  Kiadás éve: 1989
  Oldalszám: 232

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  115787
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés