Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Amerigo - 35 éve hunyt el AMERIGO TOT

-25%
ÚJ
Amerigo - 35 éve hunyt el AMERIGO TOT
 • Amerigo - 35 éve hunyt el AMERIGO TOT
 • Amerigo - 35 éve hunyt el AMERIGO TOT
 • Amerigo - 35 éve hunyt el AMERIGO TOT
3 999 Ft
Akció: 2 999 Ft
Kezdete: 2019.12.10   A készlet erejéig!

Amerigo, a huszadik század besorolhatatlan és zabolázhatatlan kalandora gyalog érkezett Németországból Itáliába. Magyarként lett az olasz képzőművészeti nagydíj nyertese, az albán kormány megbízott szobrásza, az amerikai galériások kedvence. Az ő domborműve köszönti a Rómába érkezőket, róla írt titokzatosan Szerb Antal az Utas és holdvilág-ban. Hozzá járt fel Federico Fellini, Salvador Dalí és Alberto Moravia, műteremlakásának kilincsét egymás kezébe adták a diplomaták és a bohémek, néha még a titkos ügynökök is. Neki osztottak szerepet A Keresztapá-ban, és miatta vesztek össze a műkritikusok. Különös életútja betekintést enged a művészettörténet eddig ismeretlen részleteibe.

2019. december 13-án 35 éve hunyt el AMERIGO TOT szobrászművész. Tóth Imre néven látta meg a napvilágot, és 1937-ben aratta első sikerét, amikor Szkander béget ábrázoló szobortervével elnyerte Rómában a Fiatal Művészek Díját. A nácizmus elől aztán külföldre menekült, Olaszországban telepedett le, s már Amerigo Tot néven szerzett világhírt. 1969-ben látogatott haza először, s akkor ajándékozta a fehérvárcsurgói katolikus templomnak híres Madonna-szobrát. Életének utolsó éveiben gyakran hazatért Fehérvárcsurgóra, s ígéretet tett arra is, hogy a református templom elé megformázza Kálvin János szobrát. Ebben azonban már megakadályozta 1984-ben bekövetkezett halála. Halálának évében nyitották meg Pécsett az Amerigo Tot Múzeumot, amely számos kiemelkedő művét őrzi, itt látható például híres Székek című sorozata. Ő maga személyében is nagyon híres ember volt, igazi művészember, kedves bohém. Még színészkedett is, talán sokan nem tudják, hogy szerepelt a legendás Keresztapa című filmben, egy hallgatag, mogorva maffiózót alakított benne Al Pacino oldalán. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nemes Péter
  Amerigo
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 368
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9789635040186

 • Cikkszám
  216713
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés