Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Akkor a hársak épp szerettek... - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Akkor a hársak épp szerettek... - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA
 • Akkor a hársak épp szerettek... - 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA
590 Ft

Dénes Zsófia: "Felkutattam mindent, hogy az Adyra vonatkozó, még nem ismert emlékezésekből megszólaltassam a kor hangját Adyról, a vele egy időben élők tanúságtételét. Valahogy azt éreztem: lecsengetés előtt ezek az utolsó percek. És sok minden járt eközben fejemben. Arra gondoltam, mennyi kutatással, találgatással jár manapság egy-egy múltbeli nagy költőnk – nagy emberünk – belső vagy akár külső élete adatainak, élményeinek felderítése… Lehet róluk eleget följegyezni? Eszembe jutott: nem igaz, hogy ami halandó, annak semmi köze a halhatatlansághoz… Így gyűjtöttem egybe az itt következő emléksorozatot, a fiatal Ady történetét, aki >>kárhozottan<< kóborol a >>váradi éjben<< majd a későbbiét is, aki ugyan eltávozott, de vissza-visszatért – utoljára 1918-ban – szeretett városába, Váradra. Az összeillesztett mozaikkövek – ha ezt kerestem, ha nem – szerelmek születésének, fejlődésének, elhalásának képét mutatják a szellemi élettel párhuzamosan; Váradon, Párizsban, Csucsán, mert 'Akkor a hársak épp szerettek'."

2017. január 23-án 30 éve hunyt el DÉNES ZSÓFIA írónő, költő és újságíró. Élete kész regény, olyan természetességgel viselte a világhírességek társaságát, mint mi a szomszédainkét. Fiatal lányként például úgy jutott ki Párizsba, hogy a francia fővárosban élő unokatestvére hosszabb afrikai útra indult Henri Matisse-szal - a század egyik legnagyobb koloristájával -, s megkérte, addig lakjon náluk. Mivel anyanyelvi szinten beszélte a franciát, avatott tudósításokat küldözgetett haza a lapoknak, s közben olyan nagyságok körében forgott, mint Gyagilev, Nizsinszkij vagy Rainer Maria Rilke. Akikkel meglepő felkészültséggel beszélgethetett, nemcsak tökéletes nyelvtudás, hanem alapos műveltség birtokában is. Jellemző elmélyült tudására, hogy serdülő lány korában saját apja is azt tanácsolta neki, ne menjen férjhez soha, hiszen ilyen ésszel el tudja tartani magát, pedig akkoriban a lányos apák legfőbb vágya volt, hogy jól házasítsák ki gyermeküket. Zsófia különben nem fogadta meg a tanácsot, négyszer is férjhez ment. Leghíresebb partnere mégis egy ötödik férfi volt, Ady Endre, aki 1913-ban ismerte meg Zsukát - Balázs Béla ismertette össze őket -, s első szerelmes lelkesedésében rögvest el is akarta venni feleségül. Ady hirtelen fellángolt vágya volt, hogy családot alapítson, ám csakhamar józanul számot vetett állapotával és korával, s végül elállt szándékától. Zsukának természetesen versben is magyarázatot adott: "Feddj meg busan, hogy én rossz, elveszett, / Szegény ördög csak későn találtam meg / Te becéző, simogató kezed." De kapcsolatuk emléke örökké megmaradt, s bár Dénes Zsófia sem felejtette el hírneves szerelmét, a nagy költő életét kutató utókor egyébként sem hagyta volna. Hiszen Zsuka évtizedeken át a kevés "Ady-látott" emberek közé tartozott, közel hetven évvel élte túl egykori szerelmét, s végül mint a nagy idők egyetlen tanúja 102 éves korában hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Dénes Zsófia
  Akkor a hársak épp szerettek...
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1983
  Oldalszám: 418
  ISBN: 9632813413

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  300564
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés