Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Akik elmentek... - 105 éve hunyt el FESZTY ÁRPÁD

-25%
ÚJ
Akik elmentek... - 105 éve hunyt el FESZTY ÁRPÁD
 • Akik elmentek... - 105 éve hunyt el FESZTY ÁRPÁD
 • Akik elmentek... - 105 éve hunyt el FESZTY ÁRPÁD
 • Akik elmentek... - 105 éve hunyt el FESZTY ÁRPÁD
3 490 Ft
Akció: 2 618 Ft
Kezdete: 2019.05.29   A készlet erejéig!

"Nagyanyám halála után fél évvel megismerkedtem Feszty Árpáddal, ki akkor Párizsba készült hosszabb időre. Miattam, mert én papától sem nem tudtam, sem nem akartam elválni (akkor még azt hittem, szüksége van rám), lemondott párizsi útjáról, s elvett."

Jókai Róza festő-író, Jókai Mór fogadott lánya, Laborfalvi Róza unokája, Feszty Árpád felesége, Andrássy Gyula leánya... édesanyja pedig színművészek házasságon kívüli kapcsolatából született. A kaotikusnak ható genealógia már elsőre is figyelemfelkeltő, hiszen olyan családi történetekbe enged bepillantást, amelyek jószerivel a maguk korában sem voltak ismeretlenek a nagyérdemű előtt. Jókai ismertsége, elismertsége, írói-politikai pályája mögött azonban a magánélet mezsgyéje titkokkal van tele, s bármennyire is igyekeztek megóvni részleteket mindennapjaik kuszaságáról, a viharos életrajzi események, a Jókai-per kiszivárgott fejezeteinek hátterében ott áll a lány vallomása: Jókai Róza mesél és mesél, kedves-fájó visszaemlékezéseiben megjelennek a színészvilág apró titkai, Jókai írótársainak portréi Gárdonyitól Mikszáthon át Justh Zsigmondig és Bródy Sándorig, a festő iskolák alakjai Munkácsytól Mednyánszkyig. És persze gyermekkor, viszontagságok, szerelem, házasság, de mindenekelőtt: Jókai. Meg a helyszínek: Balatonfüred, Svábhegy, Párizs. És újfent Jókai... Majd egy örökségi per részletei.

A jelen kiadás Jókai Róza mindkét memoárját tartalmazza.

Részlet a gyerekkorról:
"Emlékszem nagy felfedezőutakra; fel-le lépcsők veszedelmeire, amiket apró, vastag lábaim csak a nagy, jó ember segítségével tudtak leküzdeni. Ha elfáradtam (panaszos hangomat hallom ma is: "elesik a Józa"), ölbe vett. Ölbe különben, azt hiszem, sokan vehettek; s ezalatt váltak lassan ismerőssé, rokonná vagy ellenséggé az idegen, új arcok.

Ezek közül kiemelkedik egy csúnya, fekete, vigyorgó fej; mindig nevet, nagyokat ugrik, s engem aztán visz, úgy táncol. Netti volt, a tót szakácsnőnk. Első bizalmasom.

Homály, kusza képek, sok állat; nagyon szerettem őket. Vagy egy évig megint semmi pontos emlék, csak apró, gomolygó képek. Azután kinyúlik a ködből, mint útmutató, az első nagy fájdalom, a kisgyerek fájdalma! Óriásivá nő, akármilyen kicsi. Később elfelejti az ember, nem számol vele, pedig sok későbbi baj magva rakódik le a még öntudatlan kis lélek rejtett zugaiba."

2019. június 1-jén 105 éve hunyt el FESZTY ÁRPÁD festő. Nevét híres körképe őrizte meg, bár ezen kívül még több más festménye is ismert. A Feszty-körképpel kapcsolatban rögtön az első kérdés az, hogy mi szükség volt rá. Ezt a kérdést persze csak manapság lehet feltenni, a fénykép, a film, a televízió előtti korokban azonban nagyonis tudta mindenki, hogy a Feszty művéhez hasonló panorámaképek népszórakoztató és ismeretterjesztő célból készültek szerte a világon. Miután Feszty Párizsban rácsodálkozott egy körképre, gondolt egy nagyot, s elhatározta, hogy ő is fest egyet a vízözönről. Apósa, Jókai Mór azonban rábeszélte a honfoglalás témájára, mondván, közelegnek a millenniumi ünnepségek, s ahhoz könnyebb lesz pénzt szerezni. A nagy író elképzelése be is vált, ha nehezen is, de meglett az irdatlan vászonra való, amely nagyságával elképesztett mindenkit, "1725 négyzetméter, vagyis mintegy másfél vékás terület, ami szegény zsellér embernél egész kis birtok" - számolgatott egy hírlapíró. Amikor Feszty felesége, Jókai Róza meglátta a befestésre váró, még teljesen üres vásznat, egyszerűen elájult, úgy kellett fellocsolni. Feszty sem gondolta át teljesen, hogy mire is vállalkozott, s az asszony aggodalmai később beigazolódtak, mire évek munkájával a kép elkészült, Feszty egészsége megromlott, odalett az egész vagyona, sőt még 10 ezer forint adósságot is szerzett. (Kalendárium Press)

 • Feszty Árpádné Jókai Róza
  Akik elmentek...
  Kiadó: Szépmíves
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 282
  ISBN: 9786155662287

 • Cikkszám
  266230
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés