Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A zöldköves gyűrű - 130 éve született TÖRÖK GYULA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A zöldköves gyűrű - 130 éve született TÖRÖK GYULA
 • A zöldköves gyűrű - 130 éve született TÖRÖK GYULA
540 Ft

A legszebb s leggazdagabb ígéret volt egész mai elbeszélő irodalmunkban” – írta a tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal regényíróról Juhász Gyula 1918-ban. Harminc esztendeig élt; regényeivel és elbeszéléseivel a haláltáncát járó dzsentri-világ ábrázolásában teljesedett ki nagy és eredeti írói tehetsége, műveivel ott van a helye Kaffka Margit mellett.

A zöldköves gyűrűt, amelyet azóta is a legszebb, legköltőibb magyar regények közé sorolunk, 1912-ben, huszonnégy éves fejjel írta az ezernyolcszázhetvenes-nyolcvanas évek Magyarországáról. Regénye családregény, mint Thomas Mann Buddenbrook háza. Eőzházi és Bazini Eőz József báró úrból az egyszerű polgáremberré vedlett Őz József és gyermekeinek története jelképesen a történelmi magyar középosztály kikerülhetetlen széthullásának nyomasztóan borús rajza. A pöffeszkedés, az előnevekkel való kérkedés, a címeres gyűrűk ragyogtatása idején hirdeti a munka dicséretét.

Őz József – mint számtanácsnok – a birtok és az örökölt rang helyett az erkölcs és a szellem rangját őrizve megpróbál beilleszkedni a polgári életbe. Törekvése azonban idegenné és magányossá teszi mulatva pusztuló, a gondokat mámorral feledtető pátriájában. Korai halála után a család szétszóródik, az özvegy reménytelenül ostoba birtokpert sürget, de a gyerekek az apjuk által fölismert törvényhez igazodnak: a tisztességes munkát a titokzatosan vándorló, illúziókat jelképező zöldköves gyűrűnél többre becsülik.

Érdekes színfoltja a fordulatokban gazdag regénynek az egymástól elszakított testvérek megrendítő levelezése.

2018. július 16-án 130 éve született az Arad vármegyei Simándon TÖRÖK GYULA író, újságíró. Jeles hírlapíró volt, de szépíróként is jelentős, néhány novellája a századforduló szépprózájának legszebb darabjai közé tartozik. Legismertebb regénye A zöldköves gyűrű.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Török Gyula
  A zöldköves gyűrű
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1956
  Oldalszám: 387

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  934896
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés