Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A velencei - 445 éve hunyt el VECELLIO TIZIANO

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A velencei - 445 éve hunyt el VECELLIO TIZIANO
 • A velencei - 445 éve hunyt el VECELLIO TIZIANO
 • A velencei - 445 éve hunyt el VECELLIO TIZIANO
 • A velencei - 445 éve hunyt el VECELLIO TIZIANO
570 Ft

Tiziano, az agg mester, 99 éves? Vagy tízzel kevesebb? Maga sem tudja már, hiszen mindig lódított, idősebbnek mondta magát. először, hogy felvegyék festőinasnak, hogy bekerüljön Gentile majd Giovanni Bellini műhelyébe, később a festők céhébe, azután, hogy önálló lehessen, hogy felnőtt férfinak tekintsék a nők, és elnyerhesse őket. Velencében, mint annyiszor, most is pestis dúl, lehet, hogy őt is elragadja. Papírra veti hát emlékeit. Így indítja regényét D. Weiss Tizianóról, és ad mindehhez háttérként színes, lenyűgöző korképet. Érzékletesen és szuggesztíven írja le a kortársak, festők, patríciusok, fejedelmek küllemét és egyéniségét; ugyanakkor főhősét befelé néző, töprengő, önmagával elégedetlen, lelkiismeretével gyötrődő érzékeny emberként ábrázolja, akinek műveiben pogány érzékiség és vallási pátosz váltakozik egymással, ahogy életében is szenvedélyes temperamentum küzdött a kiegyensúlyozott méltósággal.

2021. augusztus 27-én 445 éve hunyt el VECELLIO TIZIANO olasz festő. Egy kis faluból gyerekként került Velencébe, ahol Bellini tanítványa lett. Nála tanult Giorgione is, s a mester igen elégedett volt művészi fejlődésükkel, ezért megengedte nekik, hogy ketten fessenek ki egy újjáépült palotát. A megrendelő aztán a Tiziano által festett részt tartotta jobbnak, s szegény Giorgione ezen annyira megsértődött, hogy többé a környéket is elkerülte. Tiziano igazi úriemberként viselkedett, elhagyta Velencét, s csak Giorgione korai halála után tért vissza. De sokszor volt kénytelen elhagyni szeretett városát, csodálói ugyanis szinte szétszedték. A mantovai, a ferrarai, az urbinói hercegek csábították udvarukba, V. Károly császár pedig egyenesen rajongott érte. Őt bízta meg például, hogy fesse meg családját a Szentháromságot imádva, majd lemondott a császári trónról, s a képpel a hóna alatt kolostorba vonult. II. Fülöp spanyol király az Escorial díszítésénél adott neki egy sor feladatot, csakhogy spanyol földön tartsa, de III. Pál pápa Rómába rendelte, és a Belvederében személyes vendégeként szállásolta el. Szent Péter örököse állandó szolgálatába akarta fogadni, de ő visszautasította az ajánlatot. No, nem szerénységből, hiszen a pénzt igen szerette, sokszor kérelmezett zsíros hivatalokat maga, majd a fiai számára, sőt "mellékállásban" fakereskedést is nyitott, a nyereségből pedig földbirtokokat vett. A sikerért minden áldozatra hajlandó volt. Amikor éppen jól fizető vallásos témájú képekre kapott megbízást, a megrendelő egyházfiak - és a közvélemény - nyomására még gyermekei anyját is feleségül vette. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • David Weiss
  A velencei
  Tiziano élete
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 1980
  Oldalszám: 422
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN:9631311082

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  633461
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés