Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A rossz hírű Báthoryak - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
A rossz hírű Báthoryak - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
 • A rossz hírű Báthoryak - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
 • A rossz hírű Báthoryak - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
 • A rossz hírű Báthoryak - 430 éve született BÁTHORY GÁBOR
570 Ft

Báthory István híre-neve sem képes feledtetni a család „rossz hírű" tagjainak emlékét, amely a szerző szerint – torzkép. Négy szereplője van a könyvnek, s az első mindjárt a csejtei vár úrnője, Báthory Erzsébet, aki asszonyi szörnyként él az utókor emlékezetében. De mi történik akkor, ha a korabeli dokumentumokkal szembesítjük a legendákat? Mi más oka lehetett, hogy a holdsarlóvá fogyott királyi Magyarországon a nádor parancsára elevenen falazták be Nádasdy Ferenc, „az erős fekete bég" özvegyét ? És Báthory Zsigmond meg Gábor is fejedelmi zsarnokok, továbbá aberrált személyiségek? Ismét a szálkás betűkkel rótt eredeti okmányokban keressük a választ. Végül az „ecsedi boszorkány", Anna is másként jelenik meg előttünk, mint akár a „Tündérkert", akár az „Ördögszekér" lapjain. A korabeli Magyarország és Erdély erkölcstörténetébe ágyazott négy portré vitairat. Vita a köztudattal.

2019. augusztus 15-én 430 éve született Váradon BÁTHORY GÁBOR erdélyi fejedelem. Életének szomorú története 1608. március 5-én kezdődött, amikor a hajdúk segítségével megszerezte a fejedelmi trónt. Nagy ambíciókkal kezdett a kormányzáshoz, erős kézzel őrizte a békét, rendezte viszonyát Magyarországgal és a két román fejedelemséggel. A nyugalom azonban látszólagos volt, Báthory ugyanis igen erőszakosan kormányzott, s ezzel maga ellen ingerelte a népet. Kivívta a törökök haragját is, ezért a Porta 1613-ban hadjáratot indított hatalmának megdöntésére. Bethlen Gábor időközben Drinápolyba ment, ahol a szultánt rávette, őt tegye meg fejedelemmé. Négy nappal később Váradon, a Velence utcában orgyilkosok törtek rá a 24 éves Báthoryra. A bámulatos erejű Gábris vitéz bátran szembeszállt támadóival, de míg ő meztelen karddal védte magát, a gyilkosok lőfegyverrel végeztek vele. Báthori könnyelmű, önkényes uralkodó volt, bár személyes varázsa ellenségeit is megejtette: karcsú termetű, szép arcú, megnyerő modorú fiatalembernek ismerték, leginkább erkölcstelen magánéletét rótták föl neki. Kétségtelen viszont, hogy rövidke uralkodásával kezdődött Erdély virágkora. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nagy László
  A rossz hírű Báthoryak
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 1985
  Oldalszám: 248
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9630926210

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  975521
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés