Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A római földmérés

-25%
ÚJ
A római földmérés
3 200 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2015.01.02   A készlet erejéig!

A nemzetközi kutatás az 1960-as évek végétől kezdett el nagyobb figyelmet szentelni a római földmérésnek. Ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a második világháború során hadászati céllal rengeteg légifénykép készült, amelyeken felismerhető volt a rómaiak tájalakítása...

Ezt a módszert a háború után is alkalmazták, de most már békésebb célokra. Ez gyarapította az írásos forrásokból és a felszíni régészet eredményeiből ismert adatokat.

A mai geodéziai tankönyvek részletesen tárgyalják a földmérés technikai részleteit, az alkalmazandó számításokat és műszereket, a térképkészítés problémáit, de kevés figyelmet szentelnek a társadalmi és jogi vonatkozások vagy éppen a történeti háttér ábrázolásának. A római földmérőket nem ez jellemezte, ők ugyanis elméleti írásaikban bőven taglalják az ilyen jellegű információkat: történeti kitekintéseket olvashatunk, megismerhetjük a jogviták fajtáit és a földterületek jogi besorolását is. Ezért ebben a kötetben az ún. centuriatio kialakításának és elterjedésének, a rendszert érő természeti és emberi kihívásoknak a bemutatása mellett helyet kap a földmérők személyére és társadalmi helyzetére, valamint a földméréshez kapcsolódó vallási, irodalmi képzetekre vonatkozó fejezet is.

Takács Levente ezen könyve nem vállalkozhatott arra, hogy a római földmérés történetének, szereplőinek, eljárásainak és módszereinek minden részletkérdését feltárja. Minden korlát mellett mégis megpróbál kitérni a római földmérés legjellemzőbb kérdéseire.

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is =  Ókor és könyvek

 

 

 

 

 

 • Takács Levente
  A római földmérés
  Kiadó: Attraktor
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 180
  ISBN: 9786155257827

 • Cikkszám
  742483
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés