Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A római földmérés

-25%
ÚJ
A római földmérés
3 200 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2015.01.02   A készlet erejéig!

A nemzetközi kutatás az 1960-as évek végétől kezdett el nagyobb figyelmet szentelni a római földmérésnek. Ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a második világháború során hadászati céllal rengeteg légifénykép készült, amelyeken felismerhető volt a rómaiak tájalakítása...

Ezt a módszert a háború után is alkalmazták, de most már békésebb célokra. Ez gyarapította az írásos forrásokból és a felszíni régészet eredményeiből ismert adatokat.

A mai geodéziai tankönyvek részletesen tárgyalják a földmérés technikai részleteit, az alkalmazandó számításokat és műszereket, a térképkészítés problémáit, de kevés figyelmet szentelnek a társadalmi és jogi vonatkozások vagy éppen a történeti háttér ábrázolásának. A római földmérőket nem ez jellemezte, ők ugyanis elméleti írásaikban bőven taglalják az ilyen jellegű információkat: történeti kitekintéseket olvashatunk, megismerhetjük a jogviták fajtáit és a földterületek jogi besorolását is. Ezért ebben a kötetben az ún. centuriatio kialakításának és elterjedésének, a rendszert érő természeti és emberi kihívásoknak a bemutatása mellett helyet kap a földmérők személyére és társadalmi helyzetére, valamint a földméréshez kapcsolódó vallási, irodalmi képzetekre vonatkozó fejezet is.

Takács Levente ezen könyve nem vállalkozhatott arra, hogy a római földmérés történetének, szereplőinek, eljárásainak és módszereinek minden részletkérdését feltárja. Minden korlát mellett mégis megpróbál kitérni a római földmérés legjellemzőbb kérdéseire.

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is =  Ókor és könyvek

 

 

 

 

 

 • Takács Levente
  A római földmérés
  Kiadó: Attraktor
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 180
  ISBN: 9786155257827

 • Cikkszám
  742483
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés