Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin - 170 éve született PAUL GAUGUIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin - 170 éve született PAUL GAUGUIN
 • A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin - 170 éve született PAUL GAUGUIN
 • A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin - 170 éve született PAUL GAUGUIN
 • A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin - 170 éve született PAUL GAUGUIN
1 090 Ft

Az egzotikus című kötet Paul Gauguint, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakját kalandvágyó férfiként mutatja be a gyerekek számára, aki valaha maga is „kicsi Paul” volt, és gyermekéveit egy „csodaszép, napsütötte országban”, Peruban töltötte – ezzel mintegy előre megmagyarázva a különös vágyat, hogy a háta mögött hagyjon mindent, és olyan, civilizációtól távoli tájat keressen magának, amely megihleti. Pedig ebben a mindenben Bretagne és a festőtanoncok, Dél-Franciaország és Van Gogh barátsága, Párizs, a világkiállítás és a vadonatúj Eiffel-torony is benne volt.

Művészete Tahitin, a Mataieában töltött idő alatt teljesedik ki. A helybéliek számára különös idegent elsősorban egy kisfiú, Jotefa szemszögéből látjuk: „amikor dolgozik, nem lát, nem hall”. A Jotefával és a helyiekkel folytatott párbeszédek a gyerekek számára is érthetően világítanak rá Gauguin művészetének lényegére: hogy a figurális jeleneteket ábrázoló képein a szintetista stílust alkalmazza, felvállaltan nyúl már létező művekhez, formákat, témákat kölcsönöz időben és térben távoli kultúrákból.

A szerzők a festő Noa Noa című könyve alapján dolgoztak; a szellemes illusztrációkat Octavia Monaco készítette.

2018. június 7-én 170 éve született PAUL GAUGUIN francia festő. Inka vér is csörgedezett az ereiben, Limában gyerekeskedett, s indián származását gyakran előhozta, ha mentegetni akarta furcsa viselkedését. Ez sokszor előfordult, hiszen igazi vagány volt, matrózkorában megedzett izmait kihasználva gyakran verekedett, még nyakkendős tőzsdeügynök korában is megesett, hogy kishíján megfojtotta egyik alkusztársát, mert az leverte a fejéről a cilindert. De nem is volt nekivaló a tőzsde konszolidált világa, a festők bohémsága vonzotta, s amikor néhány képét a Szalon kiállításán remekműnek minősítették egyes művészkollégái, szakított polgári életével. Feleségét és öt gyermekét a hűvös Koppenhágában hagyta, ő pedig felkerekedett, és meg sem állt a fűszerillatú Tahitiig. Ahol aztán végre úgy élhetett, ahogy ő azt egy nagy művészhez illőnek tartotta. Ránk maradtak egy helyi kereskedő feljegyzései rendeléseiről; egyszer négy hónapra 25 liter pálinkát, 80 üveg sört és 202 liter vörösbort hozatott, s alig várta, hogy megérkezzen a hajó a friss szállítmánnyal. Nem is lehet csodálkozni rajta, hogy ittasan gyakran került összetűzésbe a helyi csendőrökkel és a lelki üdvéért aggódó buzgó misszionáriusokkal. Mint általában mindenki, ő is bátor volt, ha ivott, egyszer nekiment egy csapat részeg tengerésznek is, mert egyikőjük kigúnyolta mulatt szeretőjét, erre a matróz barátai eltörték a lábát. A polinéz szépségek bájait sem vetette meg, naplójában hencegve fel is panaszolta; "minden éjszaka fékeveszett kamaszlányok szállják meg az ágyamat, tegnap is hárommal kellett elbánnom". De amíg az italt legendásan bírta, a nőktől kapott betegség ellen nem tudott védekezni, az őt ismerők egyáltalán nem lepődtek meg rajta, hogy a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja végül vérbajt kapott, s ötvenötévesen halt meg 115 éve, 1903. május 8-án. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Eva Adami – Bérénice Capatti
  A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin
  Fordította: Lázár Zsófia
  Illusztrálta: Octavia Monaco
  Kiadó: Barrus
  Kiadás éve: 2008
  Oldalszám: 38
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9789638793812

  Kifogástalan állapotú antikvár könyv, nem olvasott, könyvesbolti példány.

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  530976
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés