Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A pestis - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS

-25%
ÚJ
A pestis - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
 • A pestis - 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS
3 699 Ft
Akció: 2 774 Ft
Kezdete: 2020.01.03   A készlet erejéig!

,,Április 16-án Bernard Rieux doktor a rendelőjéből kilépve, a lépcsőházban egy döglött patkányba botlott." Így kezdődnek a baljós események a 20. század egyik legkülönösebb, legnagyobb hatású, sokak szerint legjelentősebb regényében. Egy békés kisvárosban szörnyű járvány üti fel a fejét, az ott élők tanácstalanul, tehetetlenül, végül fásultan törődnek bele az elkerülhetetlennek tűnő pusztulásba. Rieux doktor azonban nem adja fel, harcol az értelmetlen végzettel. Az orvos és a városlakók sziszifuszi küzdelme a helytállás és szolidaritás megannyi lehetséges formáját, az emberben rejtőző jóság erejét példázza.

Camus 1942 szeptemberében, a németek által megszállt Franciaországban kezdte írni regénye első változatát, amely végül a háború után, 1947-ben látott napvilágot. Kevés remekműnek adatott meg, hogy már megjelenése pillanatában átütő sikert arasson. A kortársak A pestisben a megszállás idején adódó választási és cselekvési lehetőségek krónikáját látták; mára azonban világossá vált, hogy jelentősége messze túlmutat korának aktualitásain.

A regényt most Vargyas Zoltán új fordításában vehetik kezükbe a magyar olvasók.

2020. január 4-én 60 éve hunyt el ALBERT CAMUS francia író

Algériában született, ott is nőtt fel, nagy szegénységben. Szerencsére szülei mégis beadták az iskolába, ahol azonnal kiderültek kivételes képességei, és tanárai segítségével, különféle ösztöndíjakkal, máskor tandíjmentességgel jutott el az egyetemi diplomáig.

Afrikai élményei természetesen egész életére kihatottak, és irodalmi munkásságát is befolyásolták. Később nagy szeretettel írt az észak-afrikai országról, írástudatlan, félig süket édesanyjáról és öreg tanítójáról, akinek köszönhette, hogy nem maradt tudatlan. Meghatódással emlékezett vissza édesapjára, aki 29 évesen hősi halált halt az első világháborúban, és akiről a család kegyelettel őrizte a halálát okozó aknaszilánkot egy kekszes dobozban.

Esztétaként azt vallotta, hogy a művész újjáteremti a világot, miközben a valóság ellen lázad, s ezt próbálta ő is megvalósítani szépirodalmi műveiben. Amint az tette talán legnépszerűbb regénye, a Közöny lapjain. A kritika legjobb könyvének a Pestist tartja, de vetekszik vele történelmi játéka, a Caligula is. Ez utóbbit filmen is feldolgozták, amely készültekor szinte pornófilmnek számított, óriási botrányokat kavart, és ez némi árnyékot vetett írójára is. Pedig tekintélyes irodalmár volt, megkapta a Nobel-díjat, amely végül a halálát okozta.

A díjjal járó pénzből ugyanis vett egy sportkocsit, amellyel egy őrült száguldozása során fának hajtott, és 47 évesen szörnyethalt. Az autó roncsai közelében ott feküdt irattáskája - benne készülő új regényének 144 kézírásos oldalával. A könyvet 35 év múltán adta ki a lánya. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Albert Camus
  A pestis
  Kiadó: Jelenkor
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 376
  ISBN: 9789636768669

 • Cikkszám
  980227
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés