Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A párizsi Notre-Dame - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO

-25%
ÚJ
A párizsi Notre-Dame - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
 • A párizsi Notre-Dame - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
 • A párizsi Notre-Dame - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
 • A párizsi Notre-Dame - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
4 999 Ft
Akció: 3 749 Ft
Kezdete: 2020.05.20   A készlet erejéig!

Néhány esztendeje e könyv szerzője a Notre-Dame székesegyházban járván, vagy inkább kutakodván, az egyik torony homályos zugában emberkéz rótta szót pillantott meg a falon:
Ananké, végzet.

A kőbe eléggé mélyen bevésett, idő marta görög nagybetűk, a formájukba és tartásukba belekövült, gótikus írásra valló, középkori kézről tanúskodó jegyek, de legkivált a bennük rejlő gyászos és baljós értelem mélyen megrendítette a szerzőt.

Azon töprengett, azt próbálta megfejteni, miféle szenvedő lélek lehetett az, amelyik addig nem akart megválni e világtól, míg a bűn vagy balsors bélyegét rá nem ütötte az ódon templom homlokára.

A falat azóta befestették vagy levakarták (magam sem tudom már), s a felirat eltűnt. Mert így bánnak a középkor csodálatos templomaival idestova kétszáz esztendeje. Pusztítják őket, ahol érik, belülről és kívülről egyaránt. A pap befesti, az építész levakarja, aztán jön a nép és lerombolja.

Ennélfogva, azon a múló emléken túl, amelyet e könyv szerzője állít itt neki, ma már nincsen nyoma a Notre-Dame komor tornyába belevésett titokzatos szónak, nincsen annak az ismeretlen sorsnak sem, amelyet oly szívszorító tömörséggel fejezett ki. Az az ember, aki azt a szót írta a falra, évszázadokkal ezelőtt eltűnt a nemzedékek sorából.

Abból a szóból lett ez a könyv. 1831 februárjában.

2020. május 22-én 135 éve hunyt el VICTOR HUGO francia író. Talán nem volt még drámaíró, aki úgy robbant volna be a színházi életbe mint ő. Első drámája, az Ernani bemutatóján ugyanis összeverekedett a közönség. A konzervatívabb nézők óriási füttykoncertben törtek ki, amikor meghallották az első enjambement-nak nevezett versformát, de az új iránt fogékonyabb fiatalok a szerző pártjára álltak. Alig kezdődött meg a darab, amikor valaki felkiáltott: "Racine sohasem csinálna ilyet!". Erre felpattant Théophile Gautier: "Az ön Racine-ja egy semmirekellő, uram! Szó szót követett, s végül a két tábor úgy elagyabugyálta egymást, hogy a színháztörténet csak az Ernani csata néven emlegeti a bemutatót. (Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy egy mai színházi bemutató közönsége között találunk-e tíz embert, aki tudja, mi az enjambement, mert, hogy fel nem ismeri senki, az szinte bizonyos.) Victor Hugónak nem ártott a botrány, sőt; egycsapásra ő lett a romantikusok vezére, a hamarosan kiadott A párizsi Notre Dame című regényével pedig általános elismerést és népszerűséget szerzett. Quasimodo története meghódította az egész világot, Hugo pedig pályája csúcsán tündökölt. Irodalmi vezérként annyi dolga akadt, hogy szinte nem maradt ideje a regényírásra, még "szerencse", hogy politikai nézetei miatt száműzték, s így megírhatta élete másik fő művét, a Nyomorultakat. Ezek után joggal vélheti bárki, hogy Victor Hugo prózaíróként a legnagyobb, de nem. A kritika szinte egyöntetű véleménye szerint költői életműve a legcsodálatosabb. Azt pedig csak kevesen tudják, hogy kiváló képzőművész volt, rajzait Paul Klee műveivel emlegetik egy sorban. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Victor Hugo
  A párizsi Notre-Dame
  Kötési mód: keménytábla
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2019
  Terjedelme: 656 oldal
  Vonalkód: 9789635040858

 • Cikkszám
  129796
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés