Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A mantuai herceg muzsikusa - 375 éve hunyt el CLAUDIO MONTEVERDI

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A mantuai herceg muzsikusa - 375 éve hunyt el CLAUDIO MONTEVERDI
 • A mantuai herceg muzsikusa - 375 éve hunyt el CLAUDIO MONTEVERDI
 • A mantuai herceg muzsikusa - 375 éve hunyt el CLAUDIO MONTEVERDI
 • A mantuai herceg muzsikusa - 375 éve hunyt el CLAUDIO MONTEVERDI
570 Ft

A szerző a regényét Tiziano halálával kezdi: Itáliában elhalványodik a képzőművészet sokszázados ragyogása s a múzsák az új művészet – a zene felé fordulnak. a cinqeucento utolsó évtizedeiben tűnik fel Claudio Monteverdi, Itália máig is legnagyobb komponistáinak egyike, az opera teremtő géniusza: fiatalon Mantuába kerül, ahol egy könnyűvérű, de elevenszellemű herceg (aki oly ismert szerepet kapott a Rigolettóban) ösztönzi arra,hogy kiemelkedjék a liturgikus zeneszerzők, madrigálisták szinte névtelen seregéből s kiformálja a „dramma per musica”-t – a mai operát. A kicsiny, de tündöklő mantuai udvarnak Tasso, Monteverdi és Rubens örök alakjai adnak mély történelmi értéket. Az Orfeo komponistája e könnyelmű, de művészetkedvelő udvar forgatagából súlyos egyéni tragédiák során át kerül Velencébe, hogy ott élete alkonyán megírhassa e város „örök farsangjában” utolsó monumentális főművét, az Incoronazione di Poppeá-t. E kevéssé ismert, késő-reneszánsz és korabarokk határvonalán álló kort teremtette újra e nagy komponista sorsának tükrében a szerző új, hatalmas történelmi regénye.

2018. november 29-én 375 éve hunyt el CLAUDIO MONTEVERDI olasz zeneszerző. Jeles komponista volt, az ő madrigáljaival jutott el ez a zenei műfaj fejlődésének csúcspontjára. Azt már kevesebben tudják, hogy rendkívül puritán ember volt, Poppea megkoronázása című műve kapcsán fel is merült, hogy miként nyúlhatott egy ilyen erkölcsös zeneszerző ilyen erkölcstelen témához. Azt azonban bizonyára alig tudja valaki - hisz különben nem is fontos -, hogy botcsinálta katonaként is vitézkedett, ráadásul éppen magyar földön fogott fegyvert. Történt pedig, hogy 1595-ben a kicsiny mantuai hercegség nagyratörő ura, bizonyos Vincenzo Gonzaga elhatározta; megmutatja a világnak, milyen félelmetes államocskát kormányoz, és megtámadta a törököket Magyarországon. Mivel azonban Mantua híján volt a megfelelő számú katonának, minden épkézláb férfiembernek be kellett vonulnia a seregbe, így természetesen udvari muzsikusa, Monteverdi is fegyverre cserélte hangszerét. Mire azonban a lelkes kis csapat megérkezett hazánkba, úgy elfáradtak, hogy az első török ágyúdörgésre ijedten hazafutottak. A legnagyobb hadi sikert még Monteverdi aratta, aki mit sem törődve a veszéllyel, besétált a török táborba, és amolyan korabeli szabadtéri koncertet adva játékával teljesen lefegyverezte a bősz janicsárokat. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Passuth László
  A mantuai herceg muzsikusa
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1959
  Oldalszám: 573

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  248609
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés