Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A londoni pestis - 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A londoni pestis - 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE
 • A londoni pestis - 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE
 • A londoni pestis - 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE
 • A londoni pestis - 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE
990 Ft

Nagy kataklizmák krónikái közé sorolhatjuk Daniel Defoe majdnem kortársi beszámolóját az 1665-ös londoni pestisről. Nem kevésbé szörnyű természeti csapás volt a pestisjárvány, mint például az 1775-ös lisszaboni földrengés, amelyről a kortárs Voltaire tudósít, s nem kevésbé maradandó irodalmi érték Defoe naplója, mint, mondjuk, az ifjabb Plinius híradása a Vezúv kitöréséről. Rettenetes katasztrófákról igaz, emberi, köznapi nyelven szól a napló írója; pusztulás, járvány, döghalál közepette a helytállók, halottszállítók, betegápolók, lelkipásztorok dicséretét zengi: halálfélelemmel dacolva járja a pestis karmaiban vergődő várost, pánikkal szembenézve marad a poszton – emberséges, áldozatos munkáról és országos katasztrófáról ad számot megrendítő erővel és nem csekélyebb történelmi hitelességgel a Robinson Crusoe és a Moll Flanders világhírű szerzőjének naplója, a Defoe-életmű méltó része.

2021. április 26-án 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE angol író

Igazi kalandor volt, a törtető üzletember és a ravasz politikus keveréke. Állandóan üzletelt valamivel, így egyszer gazdag ember volt, máskor meg adósságok gyötörték.

Ez utóbbi fordult elő gyakrabban, az ő legnagyobb bánatára, a világirodalomnak azonban szerencséjére, hiszen hogy adósságait törleszthesse, sorra írta remekműveit, köztük klasszikussá vált ifjúsági regényét, a Robinson Crusoe-t. Könnyen írt, de annyit mégsem tudott papírra vetni, hogy anyagi gondjaitól megszabaduljon, ezért többször állították pellengérre, vagy börtönözték be, sőt, büntetésből a füléből is levágtak egy darabot, de ez sem segített. A megmentő a későbbi Lord Oxford képében érkezett, aki szolgálatába fogadta Defoe-t, feladatául pedig a kémkedést, a politikai cselszövést, az ármánykodást szabta.

Viselt dolgait, állandó politikai köpönyegforgatását sokszor Defoe szemére vetették, de szegény feje nem tehetett mást, folytonos küzdelmet folytatott a sorssal, így nem válogathatott az eszközökben. Ami a lelke mélyén persze zavarta, talán ezért is moralizált annyit írásaiban, még a Robinson Crusoe is annyira tele van zsúfolva erkölcsi fejtegetésekkel, hogy az eredeti változat szinte olvashatatlan. Valamennyiünk kedvenc olvasmánya tulajdonképpen egy később átdolgozott, rövidített változat. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Daniel Defoe
  A londoni pestis
  Kiadó: Maecenas / Magyar Hírlap
  Kiadás éve: 1993
  Oldalszám: 206
  ISBN: 9638164131

  kifogástalan állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  909939
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés