Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A köpönyeg - Az orr - A revizor - 210 éve született NYIKOLAJ GOGOL

-10%
ÚJ
A köpönyeg - Az orr - A revizor - 210 éve született NYIKOLAJ GOGOL
 • A köpönyeg - Az orr - A revizor - 210 éve született NYIKOLAJ GOGOL
 • A köpönyeg - Az orr - A revizor - 210 éve született NYIKOLAJ GOGOL
1 199 Ft
Akció: 1 079 Ft
Kezdete: 2019.03.31   A készlet erejéig!

Gogol az orosz széppróza megteremtője, amelyből kisarjadt a következő évtizedek világhatású orosz realizmusa. A köpönyeg és az Orr című novellák már a XX. század szürrealizmusát előlegezik meg groteszkségükkel, a Revizor a drámatörténet egyik legjobb szatírája.

2019. április 1-jén 210 éve született NYIKOLAJ GOGOL orosz író. Az orosz irodalom "atyja" kivételesen tehetséges gyerek volt, remekül festett, érdekelte a jog és a történelem, s kortársai szerint egy nagy színész veszett el benne. Felnőve festő akart lenni, majd történelmet tanított a pétervári egyetemen, s ha nem kezd írni, bizonyára tekintélyes tudós lesz belőle. Persze nem volt sima a pályakezdése, legelső nyomtatott írásáról lesújtó kritika jelent meg, s mivel ehhez még nem volt hozzászokva, nagyon a szívére vette, összeszedegette a példányokat, és elégette. Bánatában külföldre ment, hazatérése után pedig jelentkezett színésznek. Ne szépítsük a dolgot: a direktor kifejezetten csúnya férfinak tartotta, s ezért nem vette fel. Erre Nyikolaj megint bánatos lett, de most nem ment sehová, otthon maradt, és írni kezdett, S ekkor már szép sikereket aratott, így írónak állt, s olyan remekművek kerültek ki a keze alól, mint A revizor, a Holt lelkek és A köpönyeg, mely utóbbi meghatározó befolyást gyakorolt az utókorra, nem véletlenül állapította meg Dosztojevszkij, hogy az egész orosz irodalom Gogol Köpönyegének ujjából bújt ki. Alighanem ő a világirodalom egyik legnagyobb humoristája, Puskin nevetőgörcsöt kapott a Holt lelkek olvasása közben, amelyet Arany János sietve lefordított magyarra is. Gogol tragédiája, hogy abban a szomorú Oroszországban élt, amelyről keserűen vidám írásaiban is olvashatni, nem csoda, hogy elborult az elméje szegénynek. A Holt lelkek második kötetét el is égette, majd szó szerint éhhalálra ítélte magát. 43 rubel 88 kopejka maradt utána, "Keserű szókkal nevetek" - ezt vésték a sírkövére. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nyikolaj Vasziljevics Gogol
  A köpönyeg - Az orr - A revizor
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 206
  ISBN: 9789634058984

 • Cikkszám
  814179
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés