Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A kopernikuszi fordulat fél évezred távlatában - 475 éve hunyt el NIKOLAUSZ KOPERNIKUSZ

-25%
ÚJ
A kopernikuszi fordulat fél évezred távlatában - 475 éve hunyt el NIKOLAUSZ KOPERNIKUSZ
 • A kopernikuszi fordulat fél évezred távlatában - 475 éve hunyt el NIKOLAUSZ KOPERNIKUSZ
 • A kopernikuszi fordulat fél évezred távlatában - 475 éve hunyt el NIKOLAUSZ KOPERNIKUSZ
 • A kopernikuszi fordulat fél évezred távlatában - 475 éve hunyt el NIKOLAUSZ KOPERNIKUSZ
2 600 Ft
Akció: 1 950 Ft
Kezdete: 2018.05.22   A készlet erejéig!

Kopernikusz alapvetően megváltoztatta a kozmosz és az ember viszonyával kapcsolatos elképzeléseinket: nélküle ma más világban élnénk. Ám a közkeletű nézettel szemben a lengyel tudós nem szakított radikálisan ókori és középkori elődeivel: a Nap és a Föld helycseréjéhez vezető megfontolásait az ókori püthagoreusok befolyásolták, rendszere pedig a görög matematikai csillagászat Ptolemaiosz révén átöröklődött módszertanán alapul. Teljesítményének tudományos értéke nem a mindent felforgató forradalmiságból fakad; hanem annak köszönhető, hogy a hagyományra építkezve, azt alkotó módon megújítva teremtett új kozmikus világrendet.

A természettudósok, tudománytörténészek és filozófusok gyümölcsöző együttműködéséből keletkezett jelen kötet hiánypótló a Kopernikusszal foglalkozó magyar irodalomban. Benne a szerzők tudományos értekezések formájában, de közérthetően mutatják be saját kutatási eredményeiket, s közvetítik egyúttal a kopernikuszi fordulattal kapcsolatos legújabb nemzetközi tudományos fejleményeket a magyar szellemi élet számára. Tanulmányaik ugyanúgy árnyalják a Kopernikusszal és követőivel kapcsolatos megcsontosodott elképzeléseket, mint amiképpen helyesbítik Arthur Koestler: Alvajárók című könyvének széles körben elterjedt, fiktív állításait.

2018. május 24-én 475 éve hunyt el NIKOLAUSZ KOPERNIKUSZ lengyel csillagász. Igazi polihisztor volt, egyaránt jártas az orvostudományban, a matematikában, a csillagászatban, a jogtudományban és az ókori nyelvekben, halhatatlan csillagászati rendszerét is voltaképpen szabadidejében munkálta ki, egyébként kanonokként működött a frauenburgi székesegyházban. Az a gondolat, hogy nem a Föld, hanem a Nap áll bolygórendszerünk középpontjában, már fiatal korában, a Visztula partján üldögélve eszébe ötlött, de elméletének kidolgozása, "Az égi pályák körforgásairól" című könyvének megírása több mint három évtizedig tartott. Művének minden mondatát alaposan át kellett gondolnia, hiszen állításai - amelyek egy részét különben az ókorban már egyszer felfedezték - szöges ellentétben álltak a Szentírással, így ezek hangoztatása akkortájt nem volt éppen egy életbiztosítás. De Kopernikusz okos ember volt, és tudta ezt, életében nem is szándékozott kiadni szentségtörő könyvét, amely végül éppen a halála napján hagyta el a nyomdát, így a sors megadta neki, hogy még megsimogathassa a borítóját, mielőtt örökre lehunyja a szemét. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • A kopernikuszi fordulat fél évezred távlatában
  Szerkesztő: Székely László
  Kiadó: L'Harmattan
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 224
  ISBN: 9789634142263

 • Cikkszám
  912876
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés