Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A könyv története - 550 éve hunyt el JOHANNES GUTENBERG

-25%
ÚJ
A könyv története - 550 éve hunyt el JOHANNES GUTENBERG
 • A könyv története - 550 éve hunyt el JOHANNES GUTENBERG
 • A könyv története - 550 éve hunyt el JOHANNES GUTENBERG
 • A könyv története - 550 éve hunyt el JOHANNES GUTENBERG
6 990 Ft
Akció: 5 243 Ft
Kezdete: 2018.02.02   A készlet erejéig!

Az elektronikus könyv kora fordulópontot hozott a könyv történetében. Valójában egy régi technika elvetése és egy másik, új bevezetése végigkíséri a könyv történetét az óegyiptomi idők óta. Most, amikor a könyv az eddig ismert formájában történetének sorsdöntő pontjához érkezett, tekintsünk vissza az előző ötezer évre.

Kötetünk száz példán keresztül mutatja be a könyv történetének ötezer évét a sírfeliratoktól a papiruszig, a tekercsektől a kódexekig, a drága és különleges kéziratos könyvektől a kézisajtó feltalálásáig, a gépi tömegnyomástól a digitális könyvig, az e-könyvolvasóig és ami azután következik.

A világ tudáskincsének legjavát őrző tárgyakról készült csodálatos fényképek teszik teljessé a történetet. Némely munkák azért kerültek ide, mert klasszikus példái a könyvkészítés valamely korszakának, másoknak tartalma és hatása miatt adtunk helyet. Így vagy úgy, mind fontos szerepet töltött be az eszmék és a tudás közvetítésének sok évezredes történetében.

2018. február 3-án 550 éve hunyt el JOHANNES GUTENBERG német nyomdász. Életéről alig ismerünk valamit, még azt sem tudjuk, pontosan mikor született, homály fedi életútjának sok állomását, munkájának részleteit, magánéletét, nem tudjuk például, hogy nős volt-e. Egy tanulmányíró megjegyzése szerint: "Szomorú, hogy éppen a világnak legtöbb fényt adó ember életét és munkásságát födi a legsűrűbb homály". Halhatatlan találmányának, a könyvnyomtatás kifejlesztésének sem ismerjük a pontos menetét, de azért a fennmaradt adatok birtokában nem lehetetlen rekonstruálni, kivált, hogy az emberiség talán legnagyszerűbb felfedezése - mint a világraszóló találmányok általában - tulajdonképpen pofonegyszerű ötleten alapul. Már Gutenberg korában sem kódexmásolók készítették a könyveket, az akkori "nyomdászok" fatáblákba metszették a szöveget, amelyről aztán több másolatot is készíthettek. Gutenberg azzal kezdte a kezdetleges nyomtatás tökéletesítését, hogy a fatáblákat betűnként szétvagdosta, így a betűket másként csoportosítva, új szöveget is ki tudott rakni belőlük. A fa azonban hamar elkopott, s mivel Gutenberg eredeti szakmája szerint fémműves volt, arra gondolt, hogy fa helyett fémet használ. Az ólmot először homokformába öntötte, ám a durva felület miatt nem kapott szép betűket, mígnem hosszas kísérletezés után sikerült megfelelő öntőszerkezetet kifejlesztenie. Ez volt találmányának lényege, az ő legfőbb érdeme, s később még ezt a dicsőséget is szerették volna elperelni tőle. Találmányát hitelből kezdte fejleszteni, és hitelezőjének eljárása sajnos ma is ismerős: a siker láttán beperelte, és maga adta ki a mester könyveit. Gutenberg különben szégyellte, hogy híres Bibliája nyomtatva készült, vevői elől eltitkolta, hogy nem kézzel rajzolt könyvet ad el nekik. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Sara Ayad, Roderick Cave
  A könyv története
  A barlangfestményektől az e-könyvig
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 288
  ISBN: 9789630980975

 • Cikkszám
  332371
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés