Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A kolosszus - 275 éve született FRANCISCO GOYA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A kolosszus - 275 éve született FRANCISCO GOYA
 • A kolosszus - 275 éve született FRANCISCO GOYA
570 Ft

A spanyol festészet kiemelkedő alakjának, az egyetemes művészettörténet „kolosszusának” regényes életrajza Francisco Golya festőt fiatal korától, első „művének” születésétől kezdve kíséri végig hosszú művészi életpályáján. Nagyszerű műveit izgalmas módon a szemlélők és műbírálók, gyakran maguk a modellek véleményével, az ő interpretálásukban mutatja be Marlowe.

Kerettörténetbe ágyazza az életregényt: a festő már öregen egy párizsi éjszakán kénytelen végiggondolni múltját, hányatott életét, azt az őrült világot, amelynek eseményei pályáját megszabták. Nyomor, betegség, tudatlanság, aljas ösztönök, udvari intrikák, háború és inkvizíció, gáttalan szenvedélyek és mély emberi érzések – ezek közt kellett Goyának élnie, s ezek közt alkotta lenyűgöző, bátor festményeit.

És Marlowe levonja a végkövetkeztetést: Goyának mindezen szörnyűség közepette is élnie kellett, a kor tanújának kellett lennie, hogy mindent, amit látott és tapasztalt, megörökíthessen – okulásul az utókornak és még a mai generációnak is gyönyörűségére.

2021. március 30-án 275 éve született FRANCISCO GOYA spanyol festő. Legendákkal átszőtt életet élt, állítólag egy szerzetes fedezte fel tehetségét, amint a szegény családba született kis Francisco malacokat karcolt a disznóól falába. îgy került Zaragozába, ahol azonban korán kitört belőle féktelen természete, sokkal szívesebben látogatta a kocsmákat és a könnyűvérű lányokat, mint az iskolát, s még nem volt húszéves, amikor már menekülnie kellett az inkvizíció elől. Festeni azonban nagyon tudott, így azután rossz híre ellenére évekig IV. Károly és VII. Ferdinánd király udvari festője lehetett. Két leghíresebb képe, a Meztelen és a Felöltözött Maya szintén mesébe illő körülmények között készült. Történt pedig, hogy egy tekintélyes arisztokrata megrendelte tőle felesége portréját, a nagytermészetű Goyának azonban igen megtetszett a szemrevaló asszony, így rávette, hogy meztelenül feküdjön neki modellt. A férj azonban megsejthetett valamit, mert elhatározta; megnézi már mi történik a műterem mélyén. Az asszony egy nappal a látogatás előtt értesítette Goyát: baj van, holnap megy az ura. A látogatáskor azonban Goya haláli nyugalommal vezette a házaspárt a letakart vászon elé, miközben az asszony kishíján elájult. Lekerült a lepel, és a vásznon a Felöltözött Maya volt látható, amelyet a meztelen változat után Goya egyetlen éjszaka festett meg. Férj és feleség pedig boldogan éltek, míg meg nem haltak... (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Stephen Marlowe
  A kolosszus
  Kiadó: Corvina
  Kiadás éve: 1984
  Oldalszám: 446
  ISBN: 9631318958

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  269341
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés