Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A kivégzések története - 280 éve született JOSEPH IGNACE GUILLOTIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A kivégzések története - 280 éve született JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
 • A kivégzések története - 280 éve született JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
 • A kivégzések története - 280 éve született JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
 • A kivégzések története - 280 éve született JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
1 790 Ft

Különös könyv, de nem csupán az erős idegzetűeknek íródott. A kultúrtörténeti érdekességek mellett az olvasó rengeteget megtudhat belőle az utóbbi háromezer év halálbüntetési formáiról, a jogról, a törvényekről, a szokásokról. Még vidám anekdoták is akadnak a lapokon.

2018. május 28-án 280 éve született JOSEPH IGNACE GUILLOTIN francia orvos. Eredetileg jezsuita szerzetes volt, s hogy ennek bármi köze lenne későbbi pályafutásához, annak feltételezése igen rosszindulatú megközelítés. Az viszont kétségtelen, hogy a derék szerzetes nevét a híres kivégzőeszköz, a guillotin őrizte meg, amelynek egyébként a közfelfogással ellentétben nem ő volt a feltalálója. A nyaktilót már az ókorban ismerték, és több típusa volt használatban Európában is. Guillotin pusztán csak indítványozta a nyaktiló alkalmazását, mert szerinte ezáltal a kínzás elkerülésével lehet a halálraítélteket kivégezni, ráadásul igen gyorsan, ami a francia forradalom vérzivataros időszakában egyáltalán nem volt mellékes szempont. 1792-ben a nemzetgyűlés el is fogadta az indítványt, és a megfelelő gép kiválasztásával egy Louis nevű orvost bíztak meg, aki az Angliában használatos eszköz mellett döntött, a nyaktilót ezért eleinte az orvos nevéről louisette-nek hívták. Az első guillotinos kivégzést 1792. április 25-én hajtották végre, a kétes dicsőség, hogy feje a szörnyű vas, az "özvegycsináló" lecsapódása után a porba hulljon, egy Pelletier nevű gyilkosnak jutott. A humánus guillotin nagyszerűségéről a legfényesebb elmék is meg voltak győződve, például Goethe, aki a kisfiának egy játék nyaktilót akart ajándékozni, amiről végül a gyerek nagymamája beszélte le. Hogy a guillotin humánus kivégzőeszköz vagy sem, azon persze lehet vitatkozni, szegény Guillotin azonban igen közel állt ahhoz, hogy a saját bőrén, jobban mondva nyakán tapasztalja meg az általa bevezetésre ajánlott nyaktiló emberséges voltát, ugyanis csak Robespierre bukása mentette meg a reá kimondott halálos ítélet végrehajtása alól. Végül megúszta, és élete végéig a himlőoltás bevezetésén fáradozott. A guillotin mindenesetre nagy siker lett, az utolsó nyaktilós kivégzésre 1977-ben került sor. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

És csatlakozzon Évfordulók és könyvek elnevezésű Google+ közösségünkhöz, ahol várjuk véleményét és saját megosztásait!

 

 

 • Nemere István
  A kivégzések története
  Kiadó: Alexandra
  Kiadás éve: 1999
  Oldalszám: 272
  ISBN: 9633675588

   

  jó állapotú antikvár könyv

   

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  362106
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés