Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A kivégzések története - 205 éve hunyt el JOSEPH IGNACE GUILLOTIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A kivégzések története - 205 éve hunyt el JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
 • A kivégzések története - 205 éve hunyt el JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
 • A kivégzések története - 205 éve hunyt el JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
 • A kivégzések története - 205 éve hunyt el JOSEPH IGNACE GUILLOTIN
1 790 Ft

Különös könyv, de nem csupán az erős idegzetűeknek íródott. A kultúrtörténeti érdekességek mellett az olvasó rengeteget megtudhat belőle az utóbbi háromezer év halálbüntetési formáiról, a jogról, a törvényekről, a szokásokról. Még vidám anekdoták is akadnak a lapokon.

2019. március 26-án 205 éve hunyt el JOSEPH IGNACE GUILLOTIN francia orvos. Eredetileg jezsuita szerzetes volt, s hogy ennek bármi köze lenne későbbi pályafutásához, annak feltételezése igen rosszindulatú megközelítés. Az viszont kétségtelen, hogy a derék szerzetes nevét a híres kivégzőeszköz, a guillotin őrizte meg, amelynek egyébként a közfelfogással ellentétben nem ő volt a feltalálója. A nyaktilót már az ókorban ismerték, és több típusa volt használatban Európában is. Guillotin pusztán csak indítványozta a nyaktiló alkalmazását, mert szerinte ezáltal a kínzás elkerülésével lehet a halálraítélteket kivégezni, ráadásul igen gyorsan, ami a francia forradalom vérzivataros időszakában egyáltalán nem volt mellékes szempont. 1792-ben a nemzetgyűlés el is fogadta az indítványt, és a megfelelő gép kiválasztásával egy Louis nevű orvost bíztak meg, aki az Angliában használatos eszköz mellett döntött, a nyaktilót ezért eleinte az orvos nevéről louisette-nek hívták. Az első guillotinos kivégzést 1792. április 25-én hajtották végre, a kétes dicsőség, hogy feje a szörnyű vas, az "özvegycsináló" lecsapódása után a porba hulljon, egy Pelletier nevű gyilkosnak jutott. A humánus guillotin nagyszerűségéről a legfényesebb elmék is meg voltak győződve, például Goethe, aki a kisfiának egy játék nyaktilót akart ajándékozni, amiről végül a gyerek nagymamája beszélte le. Hogy a guillotin humánus kivégzőeszköz vagy sem, azon persze lehet vitatkozni, szegény Guillotin azonban igen közel állt ahhoz, hogy a saját bőrén, jobban mondva nyakán tapasztalja meg az általa bevezetésre ajánlott nyaktiló emberséges voltát, ugyanis csak Robespierre bukása mentette meg a reá kimondott halálos ítélet végrehajtása alól. Végül megúszta, és élete végéig a himlőoltás bevezetésén fáradozott. A guillotin mindenesetre nagy siker lett, az utolsó nyaktilós kivégzésre 1977-ben került sor. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

És csatlakozzon Évfordulók és könyvek elnevezésű Google+ közösségünkhöz, ahol várjuk véleményét és saját megosztásait!

 

 

 • Nemere István
  A kivégzések története
  Kiadó: Alexandra
  Kiadás éve: 1999
  Oldalszám: 272
  ISBN: 9633675588

   

  jó állapotú antikvár könyv

   

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  767605
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés