Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A királyné nyaklánca - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A királyné nyaklánca - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL
 • A királyné nyaklánca - 75 éve hunyt el SZERB ANTAL
540 Ft

Ez a könyv Marie Antoinette királyné nyakláncának híres történetérõl szól, vagyis a francia forradalom elõzményeirõl. A szokott történelmi életrajzoktól egyrészt abban különbözik, hogy nem életrajz, másként és fõleg pedig abban, hogy nem elégszem meg az események elmondásával, hanem igyekszem elmagyarázni azokat, elõzményeikkel és következményeikkel együtt.

Így kísérlem meg egy rendkívül kalandos és mégis elejétõl végig igaz történet keretében bemutatni XVI. Lajos korának francia társadalmát, irodalmi és érzelmi életét, nevezetes figuráit, és az egészet egy eleven és szuggesztív tablóba állítani össze, amely képet ad arról, hogy miért kellett kitörnie a francia forradalomnak.” – Szerb Antal nyilatkozata

2020. január 27-én 75 éve hunyt el SZERB ANTAL író és irodalomtörténész

 

A magyar irodalom egyik legműveltebb alkotója volt, óriási tudásán mindenki elképedt, aki találkozott vele. Ennek ellenére nem volt magányos szobatudós, megközelíthetetlen cédulázó, sőt. Ő volt a társaság központja, szellemes csevegő és gáláns világfi.

 

Minden írásán átsüt jellegzetesen finom humora és páratlan intelligenciája. Ezért nemcsak A Pendragon legenda, az Utas és holdvilág, vagy A királyné nyaklánca című szépirodalmi műveit nem lehet letenni, de még a Magyar irodalomtörténet és A  világirodalom története című tudós munkái is lebilincselő olvasmányok. Talán mert állandóan kísérletezgetett, ő maga szinte irtózott a szokványos mindennapiságtól, amint egyik regényhősével ki is mondatta: "Sohsem sikerült kinövekednem abból a kamaszkori állapotból, amikor az ember szinte kísérletezve ölti magára a különböző személyiségeket. Magam is megdöbbenek olykor, ha végignézem lelki gardrobom gazdagságát." Szerette az élet szépségeit, nem véletlenül írta az Utas és holdvilág utolsó soraiban, hogy "Életben kell maradni.... És ha az ember él, még mindig történhetik valami".

 

Neki nem sikerült megúsznia. Pedig szinte mindenki szerette, kevés rokonszenvesebb embert ismer a magyar kultúrtörténet. A balfi munkatáborban mégis puskatussal verte agyon egy továbbszolgáló magyar őrmester. Jellemző Szerb Antal kiváló jellemére, hogy két katonatiszt hamis nyíltparanccsal ki akarta menteni a pokolból, de ő nem hagyta ott a bajban barátait, Halász Gábort és Sárközy Györgyöt. Lefagytak az ujjai, nem volt cipője, barátai elintézték, hogy fedett helyen dolgozhasson. De ő sáncásásra jelentkezett, mint mondta: "Tudom, hogy meghalok, de köztetek akarok meghalni." (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szerb Antal
  A királyné nyaklánca
  Illusztrálta: Gyulai Líviusz
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1965
  Oldalszám: 370

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  690868
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés