Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás
Házhozszállítás Foxposttal házhoz vagy automatába.
Termék részletek


A kiközösítő

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A kiközösítő
 • A kiközösítő
690 Ft

Ambrus, Milánó szent életű püspöke a főhőse Déry Tibor nagy sikerű regényének: a híres egyházi szónok és kitűnő költő Szent Ambrus. 370 körül Valentinianus római császár nevezte ki a milánói tartomány helytartójává, majd a monda szerint egy gyerek felkiáltására – Ambrus legyen a püspök! – akarata ellenére választották meg püspöknek, hiszen még meg sem volt keresztelve.

A kiközösítő, mely egyszerre történelmi regény és ironikus példázat, vagy más szóval áltörténelmi filozófiai regény, a mondai és történeti tényekből indul ki ugyan, de az események ábrázolásában és kiváltképp értelmezésében merészen elrugaszkodik tőlük, hogy a szent püspök példájában nagyszerű lehetőséget találjon egy különös emberi magatartás rajzára, egyén és közösség, tömeg és hatalom, hit és kétely örök problémájának megfogalmazására.

A regény, Déry Tibor egyik legkitűnőbb, legszellemesebb és egyszersmind legmélyebb munkája, nemcsak nálunk, hanem világszerte is nagy sikert aratott: németül, franciául, angolul, szlovákul is megjelent.

 • Déry Tibor
  A kiközösítő
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1966
  Oldalszám: 380
  Kötés: Keménytáblás

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  221181
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
 • 2022. augusztus 18-án 45 éve hunyt el DÉRY TIBOR író


  Az iskolában kimondottan politikus íróként tanultunk róla - ő maga nyomatékosan kommunistának vallotta magát -, ezért sokan azt gondolhatják róla, hogy unalmas volt. Ami persze nem igaz, valójában bohém embernek mondhatnók, aki szenvedélyes kártyás volt, sokszor eljátszotta utolsó fillérjeit is. A szerencsejáték más formáit is kedvelte, Monte Carlóban például elrulettezte az összes pénzét, ráadásul haza sem jöhetett, mert éppen pénzbüntetésre változtatták korábban kirótt szabadságvesztését, de nem tudta kifizetni.


  Egy valamiben nem ismert lazaságot, a magyar nyelv tiszteletében. Erről tanúskodnak regényei, a Felelet, a Kedves bóper és a Szerelem, mely utóbbiból nagysikerű film is készült. Máig legnépszerűbb könyve a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, amely a magyar színház egyik legsikeresebb zenés műve.


  A tekintélyes író viszont a szerelemben bohém könnyedséggel csapongott, többször nősült, s nem átallotta elcsábítani írótársa, Karinthy Frigyes feleségét. A menyecske sokat szenvedett a féltékenységtől, no nem Déry felesége miatt - a kalandos lelkű író időközben kikezdett Kosztolányinéval is. Nemigen tűrt beleszólást az életébe, feleségével, Oravecz Paula írónővel idővel már alig szóltak egymáshoz, jellemző viszonyukra, hogy egyszer Paula megkérdezte Déryt, milyen alkalomból öltözködik ünneplőbe, mire az író unottan válaszolta neki: Megkaptam a Kossuth-díjat, megyek átvenni. (Kalendárium Press)

Webáruház készítés