Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A kiegyezés - 215 éve született DEÁK FERENC

-25%
ÚJ
A kiegyezés - 215 éve született DEÁK FERENC
 • A kiegyezés - 215 éve született DEÁK FERENC
 • A kiegyezés - 215 éve született DEÁK FERENC
8 980 Ft
Akció: 6 735 Ft
Kezdete: 2018.10.16   A készlet erejéig!

A Nemzet és emlékezet sorozat ötödik darabjaként megjelenő kötet az 1867-es kiegyezés előtörténetével és tartalmával, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia változó megítélésével foglalkozik. A sorozat ismert szerkezetét követi: elsőként a kiegyezés létrejöttére vonatkozó, igen szerteágazó forrásokból ad bő válogatást, tudatosan törekedve az összetett alkufolyamat minden elemének a megjelenítésére. A második részben reprezentatív áttekintés található a kiegyezést övező korabeli politikai vitákról, illetve a dualista rendszer összeomlása után született értékelésekről. A harmadik nagy fejezetben pedig az osztrák és a magyar történettudomány kiegyezésről alkotott vélekedésének az elmúlt öt évtized során fokozatosan bekövetkező módosulásai követhetők nyomon. Végül helyet kaptak az 1867-es kompromisszum sajátosságait feltáró szaktanulmányok, valamint a Monarchiával kapcsolatban máig tapasztalható nosztalgia okait firtató írások. A kötetet a gazdag képanyag, illetve a témakör forrásait és szakirodalmát áttekintő értékelő bibliográfia teszi még használhatóbbá.

2018. október 17-én 215 éve született a Zala megyei Söjtörben DEÁK FERENC államférfi, "a haza bölcse". Könyvtárnyi elemzést írtak már politikájáról, mindenki tudja róla, hogy ő volt az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés szellemi atyja. Az is köztudott, hogy a kiegyezés eszmei alapjául szolgáló írása, a híres "húsvéti cikk" 1865. április 16-án jelent meg a Pesti Naplóban, aláírás nélkül. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a kiegyezést előkészítő politikai megbeszélések Kristóf barlangja előtt zajlottak. Kristóf az 1866-ban megnyílt fővárosi Ållatkert barnamedvéje volt, s Deák annyira megszerette, hogy szinte minden nap kiment az Ållatkertbe meglátogatni. îgy a Deákkal tárgyalni óhajtó politikusok általában nem a Parlamentbe, hanem egyenest a mackó barlangjához mentek, tudván, hogy ott bizonyosan találkozhatnak a korszak legtekintélyesebb államférfijával. Érdekes tény az is, hogy maga Deák az általa kimódolt kiegyezés létrejötte után, az új rendszerben semmiféle hivatalt nem vállalt, kitüntetést nem fogadott el. Ennek ellenére megmaradt óriási tekintélye és befolyása. Magánemberként csöndes, visszahúzódó, majdhogynem magányos volt. Évtizedeken át egy Duna-parti szállodában lakott, családot nem alapított, hű barátjának, Vörösmartynak árván maradt gyerekeit nevelte. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 

 • Cieger András
  A kiegyezés
  Kiadó: Osiris
  Kiadás éve: 2004
  Oldalszám: 644
  ISBN: 9633896600

 • Cikkszám
  475454
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés