Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A kaméliás hölgy - 195 éve született MARIE DUPLESSIS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A kaméliás hölgy - 195 éve született MARIE DUPLESSIS
 • A kaméliás hölgy - 195 éve született MARIE DUPLESSIS
 • A kaméliás hölgy - 195 éve született MARIE DUPLESSIS
 • A kaméliás hölgy - 195 éve született MARIE DUPLESSIS
570 Ft

Ifjabb Alexandre Dumas (1824-1895) szentimentális alkotása (1848) a kurtizánról, akinek a tiszta szerelem esélye is megadatott – bejárta a világot. Népszerűségét fölöttébb gyarapította Verdi ragyogó operazenéje (La Traviata), neves énekesek, illetve a filmváltozatokban színészegyéniségek kiemelkedő teljesítménye.

A regény maga azok közé az irodalmi képződmények közé tartozik, amelyek érzelmi aureólába fogják és egyszerű, kongruens képlet szerint építik fel világukat. Mindennek és mindenkinek megvan a maga pontosan kijelölt, áttekinthető helye és szerepe, s az egyetlen nóvum, amit e művek felmutatnak az, hogy valami rosszról kiderül, alapjában véve jó.

Szerb Antal felhívja a figyelmet, hogy a Kaméliás hölgy nyomán megindult demi-monde regénydivatra mintegy keserű ellenhatásként nyúl Flaubert magasabb értelmezési hálóval a közkedvelt érzelmes témához.

2019. január 15-én 195 éve született MARIE DUPLESSIS francia kurtizán, Dumas híres szerelme és főhősnője, a kaméliás hölgy. Egy paraszt lánya volt, aki nem nagyon örült a gyermekáldásnak, úgyhogy a kicsit rögvest eladta egy arra vándorló cigánycsaládnak. Felcseperedve Párizsban lett varrónő, de szépségére felfigyelt egy vendéglős, aki saját lakosztályt biztosított neki. No, nem szívjóságból, manapság azt mondanánk, hogy futtatni kezdte, de akkoriban ezt finomabban fogalmazták meg. Marie első szeretője Guiche herceg volt, aki meggondolatlanul bevezette kedvesét a párizsi előkelő társaságba, ahol azonnal lerohanták a férfiak. A tizenhatéves lány csakhamar a francia főváros legkeresettebb kurtizánja lett, hódolói rajongtak érte, de érthető, hiszen intelligens, művelt, kedves, jótermészetű lány volt, talán csak egyetlen súlyos jellemhibája volt; beteges hazudozó volt, de azzal védekezett, hogy a hazugság fehéríti a fogakat. Szeretői elhalmozták mindennel, évente százezer aranyfrankot költöttek rá. Fényűző körülmények között élt, s mivel nem bírta a rózsák nehéz illatát, kaméliákkal vette körül magát, amit jelzésnek is használt; ha fehét kaméliát tűzött a hajába, kész volt a szerelemre, ha pirosat, akkor az uraknak várniuk kellett pár napot. A kaméliás hölgy címmel az ifjabb Alexandre Dumas írt róla világsikerű regényt - abból pedig később Verdi a Traviatát -, természetesen saját élményeit felhasználva. Marie hónapokig volt Dumas kedvese, a viszonynak az író vetett véget, búcsúlevelében meg is magyarázta: "Nem vagyok elég gazdag, hogy úgy szerethessem, ahogy szeretném, sem elég szegény, hogy úgy hagyjam magam szeretni, ahogy Ön szeretné". Szakításuk után a kaméliás hölgy Liszt Ferenc karjaiban keresett vígaszt, majd feleségül ment egy gazdag grófhoz. De akkor már súlyos beteg volt, s a tüdőbaj gyorsan el is vitte. Alig élt huszonhárom évet. Sírja ma is megvan. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Ifj. Alexandre Dumas
  A kaméliás hölgy
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1987
  Oldalszám: 268
  ISBN: 9630740303

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  446476
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés