Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A fizika kultúrtörténete - 170 éve született EÖTVÖS LORÁND

-25%
ÚJ
A fizika kultúrtörténete - 170 éve született EÖTVÖS LORÁND
 • A fizika kultúrtörténete - 170 éve született EÖTVÖS LORÁND
11 900 Ft
Akció: 8 925 Ft
Kezdete: 2018.07.25   A készlet erejéig!

A több kiadást megért, nagy sikerű könyv a fizikai fogalmak, kísérletek és elméletek eszmetörténetét ismerteti. Bemutatja a fizika fejlődését a kezdetektől napjainkig, a fejlődés szempontjából fontos új fogalmakra, kísérletekre és érvelésekre helyezve a fõ hangsúlyt. Mindenütt felhívja a figyelmet a tudományos kutatás hátterében élő filozófiai és szakmai gondolkodás fejlődésére, vagy éppen arra utal, hogy hogyan kellett a tudósoknak megvívniuk harcukat a konzervatív gondolkodással.

Simonyi Károly ebben a kiadásban az utóbbi évtizedek legújabb tudományos eredményeit is feldolgozza. A fizika fejlődésének történetét, az egyes nagy jelentőségű felfedezéseket és a művelődéstörténeti „hátteret” számos érdekes ábra illusztrálja.

2018. július 27-én 170 éve született Budán EÖTVÖS LORÁND fizikus, egyetemi tanár, akadémikus. Tudományos munkásságának méltatásán célszerű hamar túljutni, mert a laikus közönség nem sokat ért belőle, legyen elég annyi, hogy legismertebb találmánya a torziós inga, s ő teremtette meg az általános relativitáselmélet kísérleti alapjait, nem véletlen, hogy a zseniális Albert Einstein szerint halálával a fizika egyik "fejedelme szállt sírba". Érdekes viszont a magánélete, ami meg is világítja rokonszenves jellemét. Ez a tudományos vizsgálódásaival és közéleti tevékenységével rendkívül elfoglalt ember szerető férj és gondos családapa volt, legelmélyültebb kutatásait is örömmel félbehagyta, hogy segítsen kislányainak babaruháikat rendezgetni. Figyelmes volt a feleségével is, esténként építőkockából várat építettek, vagy dominóztak, az ifjú asszony be is jegyezte a naplójába: "ő ... a legokosabb, leggyöngédebb, legkedvesebb, legszebb ember a földön". Ám Eötvös Loránd sem volt mintaférj, a rendetlenség például nagyon bosszantotta, szegény asszonynak még költözködés idején is úgy kellett intéznie a pakolást, hogy délben hazaérkező férje a megszokott környezetben, nyugalomban költhesse el az ebédjét. De persze sosem sikerült tökéletesre a dolog, s ilyenkor a tekintélyes tudós és közember, az Akadémia elnöke és miniszter mérgében még káromkodott is. Ami annál is inkább meglepő, mert ugyebár finom nevelést kapott arisztokrata volt, fiatalon még lóháton járt be dolgozni egyetemi tanszékére. Más sportokat is lelkesen űzött, szívesen biciklizett, és megmászta Európa második legmagasabb hegycsúcsát. Kiváló hegymászó volt, Dél-Tirolban még egy hegycsúcsot is elneveztek róla, s gyakran emlegette tréfásan, hogy büszkébb hegymászó sikereire, mint tudományos eredményeire. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Simonyi Károly
  A fizika kultúrtörténete
  Kiadó: Akadémiai
  Kiadás éve: 2011
  Oldalszám: 616
  ISBN: 9789630591171

 • Cikkszám
  777445
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés