Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A fény szerelmese - 165 éve hunyt el HEINRICH HEINE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A fény szerelmese - 165 éve hunyt el HEINRICH HEINE
 • A fény szerelmese - 165 éve hunyt el HEINRICH HEINE
 • A fény szerelmese - 165 éve hunyt el HEINRICH HEINE
 • A fény szerelmese - 165 éve hunyt el HEINRICH HEINE
540 Ft

Heinrich Heine, a nagy német költő hányatott és válságokkal tele életútja szinte önként ajánlozik regényes életrajz-formában való megörökítésre. W. Steinberg nem a teljes élet kronologikus elmondásának módszerét választotta, hanem az emberré és harcos költővé válás egy-egy jelenetét regényesíti meg. Így fűződnek zsinórra a gyöngyök: a düsseldorfi gyermekkorban Napóleon látogatása, frankfurtban az első „inaskodás”, gyakornokoskodás Hamburgban a milliomos nagybácsinál, első szerelme, majd Bonnban, Göttingában, Berlinben az egyetemi diákévek, melyeket már a szabadságért vívott írói küzdelem jellemez. Heine neves emberek társaságában érik költővé, de a reakció üldözi, s gyakran betiltással sújtja műveit. Végül Franciaország nyújt neki menedéket, innen szállnak hazáját féltő gondolatai az elporoszosodó Németország felé.

2021. február 17-én 165 éve hunyt el HEINRICH HEINE német költő és író.

Ma Goethe és Schiller mellett a német költészet legnagyobb klasszikusainak egyike, de a hangsúly a mán van. Korábban ugyanis nem nagyon szerették, már életében is általában támadták, és emlékét is meggyalázták. Több oka volt ennek, kezdve ott, hogy zsidó származású volt, s bár ősei vallását nem gyakorolta, szokásaikat nem őrizte, mégis sok bántás érte miatta, még azután is, hogy letéve vallását felvette a keresztséget - akkor kapta különben Heinrich nevét is. Aztán nem szerették kortársai azért sem, mert dúsgazdag nagybátyja méltányolta tehetségét, és olyan vagyont hagyott rá, hogy még Heine özvegye is gond nélkül élt belőle.

Családja különben kereskedőnek szánta, de őt világéletében az irodalom érdekelte. Mint annyi romantikus ifjú, ő is szerelmes versekkel kezdte, szinte állandóan szerelmes volt, és - a világirodalom szerencséjére - jórészt viszonzatlanok maradtak érzelmei, s bánatát persze versbe fojtotta. Csodaszép költeményekbe - tegyük hozzá -, szerelmes versei a műfaj legszebb alkotásai közé tartoznak, a Loreley a költészet igazi gyöngyszeme. Dalok könyve című kötete nagy közönségsikert aratott megjelenésekor - s ez volt a zseniális költő egyetlen elismerése életében.

Mármint odahaza, mert például nálunk Petőfi jól ismerte költészetét, és viszont, s a két költő kölcsönösen csodálta egymást, közös ismerősük, Kertbeny Károly közvetített közöttük, ő fordította le németre Petőfi költeményeit is. Hasonlítottak is egymásra, mindketten a szabadság lánglelkű harcosai voltak, Heine másik verstémája is a szabadság volt a szerelem mellett. S míg szerelmes verseket tartalmazó kötetét ünnepelte még a hatalom is, annál inkább nem tetszettek neki Heine forradalmi költeményei. A költő végül el is menekült hazájából, ráadásul a németek ősellenségének számító franciákhoz, Párizsba költözött, s ezt sem tudták megbocsátani neki honfitársai.

A kritikusok is bizonytalanok voltak vele kapcsolatban, verseiben ugyanis hangot adott a pogány hellenizmusnak éppúgy, mint a nazarénizmusnak, a fantáziának éppúgy, mint a realizmusnak, nem csoda hát, hogy életművéről rendkívül sokféle, szélsőséges értékelés született. Művészete átmenetet képezett a romantika és a realizmus között, egyéni hangú költészete megosztotta a kritikusokat és a közönséget egyaránt. Sokszor hideg, szinte érzelemmentes verseket írt, mégis - vagy talán éppen ezért - sokan követték világszerte. Amint Szerb Antal megjegyezte: "Amit Heine írt, nem mindig szép, nem mindig mély, és még csak nem is mindig igaz, de... ő az egyetlen német költő Goethe után, akinek hatalmas világirodalmi jelentősége és hatása van".

S ezt lassan el is ismerték, halála után művei bekerültek a német tankönyvekbe, s már éppen elfoglalta volna méltó helyét a klasszikusok között, amikor a fasizmus uralomra jutott Németországban, és a nácik szabályos hadjáratot indítottak emléke ellen. A zsidó zseni könyveit hatalmas máglyákon égették el, mivel azonban versei rendkívül ismertek és népszerűek voltak, attól fogva népdalként szerepeltették őket a tankönyvekben. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Werner Steinberg
  A fény szerelmese
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 1962
  Oldalszám: 480

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  291069
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés