Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A félkegyelmű - 140 éve hunyt el FJODOR DOSZTOJEVSZKIJ

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
A félkegyelmű - 140 éve hunyt el FJODOR DOSZTOJEVSZKIJ
 • A félkegyelmű - 140 éve hunyt el FJODOR DOSZTOJEVSZKIJ
 • A félkegyelmű - 140 éve hunyt el FJODOR DOSZTOJEVSZKIJ
 • A félkegyelmű - 140 éve hunyt el FJODOR DOSZTOJEVSZKIJ
1 390 Ft

Dosztojevszkij számára – írja Rosa Luxemburg, a forradalmár asszony – »kizökkent az idő«, amikor látta, hogy egyik ember megölheti a másikat. Nem lelheti békéjét, mert ismeri azt a felelősséget, amely ezért a szörnyűségért valamennyiünket terhel. Aki csak egyszer is átélte az ő Raszkolnyikovját… az többé sohasem rejtőzhet el a maga csigaházacskájába, a filiszterség és az önhitt egoizmus tojáshéjába…"

A Bűn és bűnhődés a mély és tiszta szellemű, de ellentmondásokkal küzdő s meghasonlott lelkű géniusz legzártabb, legművészibb gonddal szerkesztett alkotása. Talán ezzel magyarázható, hogy világszerte a Bűn és bűnhődés lett életműve legismertebb darabja. A páratlan lélekábrázolás, az emberi jellemek szuggesztív erejű rajza, a magával ragadó stílus, a mesteri kompozíció, a kapitalista nagyváros sikátorainak, piszkos bérkaszárnyáinak, fojtott levegőjű odúinak szorongatóan hiteles képe az írásművészet halhatatlan alkotásai közé emeli művét. A „detektívregényből” így lesz klasszikus remek, minden idők egyik legmegrázóbb lélekrajzregénye.

2021. február 9-én 140 éve hunyt el FJODOR DOSZTOJEVSZKIJ orosz író

A félkegyelmű és A Karamazov testvérek című világhíres könyveinek fő témája a bűn, s hogy ez ennyire érdekelte, élete ismeretében tökéletesen érthető.

Már gyerekként epilepsziás rohamok gyötörték, alkoholista apja ugyanis elviselhetetlen légkört teremtett a családi házban. A gyerekek rettegtek tőle, s jellemző az öreg Dosztojevszkijre halála; parasztjai egyszerűen agyonverték. Fjodor gyámság alá került, hiszen anyja már korábban meghalt. Később hadmérnöknek tanult, de már az iskolában is feltűnt zárkózottsága, s mikor végre kezdett rendbejönni, belekeveredett a forradalmi mozgalmakba, amiért is halálra ítélték. El is vitték a kivégzésre, az utolsó percben kapott kegyelmet. Később meg is írta rettenetes élményét: "Ránk adták a halotti inget, és hármas csoportokba osztottak bennünket: én nyolcadik voltam a harmadik sorban. Az első hármat odakötözték az oszlopokhoz. Két-három perc alatt végeznek mindkét csoporttal, s aztán mi következünk... És egyszer csak takarodó kürtjele harsant... felolvasták az új ítéletet, engem négy év kényszermunkára ítéltek. Soha nem volt boldogabb nap az életemben." Pedig a szibériai kényszermunka is felért egy halálos ítélettel, kész csoda, hogy megúszta, s közel negyven évesen végre elkezdhetett volna élni.

De megpróbáltatásai folytatódtak, első felesége meghalt, majd beleszeretett egy elmebeteg asszonyba, s állandó kártyaadósságok is gyötörték. Végül mégis ez utóbbinak köszönhette néhány boldog évét, s az irodalom is hálás lehet az ördög bibliájának. Dosztojevszkij ugyanis, hogy mindig újratermelődő adósságait rendezhesse, kénytelen volt megírni a világirodalom már említett remekműveit. Az idő annyira szorította, hogy nem is tudott maga írni, a gyorsabb haladás kedvéért gyorsírónak diktált, szédületes iramban, rendszeresen napi fél ívet.

S a hálás Dosztojevszkij két rohama között megkérte a gyorsíró-kislány kezét, aki boldogan hozzáment a negyedszázaddal idősebb, epilepsziás íróhoz, akinek teljesen rendbetette az életét erkölcsileg és anyagilag egyaránt, szült neki négy gyereket, halála után pedig ő őrizte meg férje hagyatékát. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Fjodor Dosztojevszkij
  A félkegyelmű
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1973
  Oldalszám: 627

  Jó állapotú, antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  674086
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés