Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös

-25%
ÚJ
A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
 • A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
 • A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
 • A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös - 130 éve hunyt el RUDOLF trónörökös
3 690 Ft
Akció: 2 768 Ft
Kezdete: 2019.01.29   A készlet erejéig!

A nagyanyám szájából hallottam először, hogy a boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös - így, ebben a zárt és felbonthatatlan formában, ami valami réges-régi, könnyfakasztó ponyva címe lehetett. Nagyanyám akkortájt született egy Bécstől távoli magyar kisvárosban, amikor Rudolf és (hogy őt idézzem) a Vecsera meghalt Mayerlingben. A gyerekkorából hozott történet ereje azonban mit sem csökkent két világháború után sem, a negyvenes évek végén is érdemes volt még tovább mesélni, mert még nem szikkadt ki a benne lappangó titok.

Egyáltalában nem történelmi regényt akartam írni, csak elmesélni egy - úgy gondoltam - lassacskán feledésbe merülő régi történetet, amit azért neveztem szerelmi regénynek, hogy ennek avíttságával utaljak azokra a ma már százéves, rongyosra olvasott füzetekre, melyekből az anyagát jórészt összeszedegettem.

Természetesen az igazságot ígérték Rudolf és Mária életéről, de még inkább a haláláról - szemben azzal, ami az újságokban állt -, valójában azonban regények voltak melyekben a szerelem mindent elsöprő szenvedély, és tőszomszédja egyfelől mindig a halál, másfelől pedig a földöntúli, időtlen boldogság. A délceg királyfi és titkos arája, a világszép bárókisasszony szomorú története szinte magától értetődőn illeszkedett bele a szerelmi regények kész mesei-irodalmi formáiba, melyek egyszersmind magyarázatul is kínálták magukat az eset valódi lényegét illetőleg. Miközben Rudolf és Mária történetében persze éppenséggel csakugyan az a legmegkapóbb, hogy valóban szétválaszthatatlanul keveredik benne a kétségkívül homályos valóság és a cáfolhatatlan városi legenda. Valószínűleg ezért is lett olyan felejthetetlen.

2019. január 30-án 130 éve hunyt el RUDOLF osztrák trónörökös. A lázadó Habsburg Ferenc József császár fia volt, ennek ellenére érzékeny a szociális problémák iránt, s ezzel a magatartásával teljesen kirítt a bécsi udvarból. Az osztrák kormányzat aggódott is liberális gondolkodásmódja miatt, bűnéül rótták fel azt is, hogy rokonszenvvel viseltetett a magyarok iránt, s ezért a színfalak mögött sok támadás érte. Ilyen körülmények között következett be a tragédia; a mayerlingi vadászkastélyban holtan találták a főherceget és szerelmesét, Vetsera Mária bárónőt. Haláluk után Ferenc József hivatalos közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy a szerelmespár önkezével vetett véget életének. Ezt a verziót már annak idején is sokan kétségbe vonták, felvetették a gyilkosság lehetőségét is, de senki nem tudott biztosat. Az ügy 1983-ban vett fordulatot, amikor Zita, IV. Károly király özvegye 90 évesen interjút adott egy lapnak, s azt mondta: "nem akarnám elhagyni ezt az árnyékvilágot, mielőtt föl ne fednék egy rettenetes titkot, amelyet a lelkem legmélyén rejtegetek. A mayerlingi tragédiáról ismert, és azóta elfogadott hivatalos változat valótlan. Nem, Rudolf és Mária nem lettek öngyilkosok. Megölték őket, és utána politikai okokból elhallgatták a gyilkosságot." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Bart István
  A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 248
  ISBN: 9789634055556

 • Cikkszám
  129254
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés