Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Templomosok - 705 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
A Templomosok - 705 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY
 • A Templomosok - 705 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY
 • A Templomosok - 705 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY
 • A Templomosok - 705 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY
 • A Templomosok - 705 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY
4 390 Ft
Nincs raktáron

Kik voltak a templomosok? A lovagrendről alkotott kép egyik változata Sir Walter Scott múlt századi regényeiből tárul elénk. Az Ivanhoe templomos lovagja, Brian de Bois-Guilbert démoni antihős, „rendjének legvitézebb harcosa, de szokásos bűneikben is osztozik: gőg, rátartiság, kegyetlenség és élvezetek hajszolása mocskolja jellemét. Rideg szívű ember, aki nem fél se Istentől, se embertől”. Scott két templomos nagymestere alig különb nála: a Talizmán című regényben Gilse Amaury álnok és rosszindulatú, míg az Ivanhoe Lucas de Beaumanoir-ja bigottan fanatikus. Ezzel szemben Wagner Parszifáljában templomosokat idéző lovagok a Szent Grál tiszta és erényes őrzőiként jelennek meg. Az opera XIX. századi szövegkönyve Wolfram von Eschenbach XIII. századi elbeszélő költeményén alapszik, melyben a Templeisen csupán felületes hasonlóságot mutatnak a Templom lovagjaival, de a történeti tény puszta csírája is elegendőnek bizonyult, hogy meggyőzze az utókort, van némi igazság a fikcióban. Így a XIX. század képzeletében együtt élnek az Ivanhoe és a Talizmán romlott, kegyetlen figurái a Parszifál lovagjainak önzetlen testvériségével.

A szerző a Cambridge-i Egyetem regényíróként is ismert történészprofesszora. Nagy ívű történelmi munkája a tényszerű hitelesség mellett az olvasmányosságról sem megfeledkezve eleveníti meg a Templom lovagjainak mindennapi életét, katonai, gazdasági és politikai szerepét, valamint egy koncepciós pert a középkor rejtélyes és izgalmas világában.

2019. március 18-án 705 éve hunyt el JACQUES DE MOLAY francia templomos lovag. Ő volt a Templomos Lovagrend utolsó nagymestere, aki éppen Cipruson készülődött a szaracénok elleni újabb hadjáratra, amikor Szép Fülöp francia király kérésére V. Kelemen pápa visszahívta. A dolog mögött Fülöp hatalmi féltékenysége, és a titokzatos templomos rend vagyona utáni vágyakozás húzódott meg, s célja elérése érdekében a király nem ismert kíméletet. A templomosokat perbe fogták, a rendet megszüntették, vezetőit pedig máglyára küldték. A hetvenéves De Molay bátran ment a halálba, sőt a máglyán megátkozta Fülöpöt és Kelemen pápát, kérve Krisztust: ha ártatlanul hal meg, akkor két kivégzője egy éven belül kövesse őt. Kérését meghallgatta az Úr: Kelemen egy, Fülöp pedig nyolc hónap múlva adta vissza lelkét a Teremtőjének. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Piers Paul Read
  A Templomosok
  Kiadó: Gulliver
  Kiadás éve: 2001
  Oldalszám: 320
  ISBN: 9639232122

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  505456
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés