Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 5 db
A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
570 Ft

Erkel Ferenc harcolt a magyar zeneélet megteremtéséért és az Operaház felépítéséért. A nagy zeneszerző sorsa sikerben és balsikerben, dicsőségben és megaláztatásban egyaránt gazdag volt. Életműve: magyar történelem a legjavából. Hiszen a komponista és dirigens nemcsak a tudatlanság és a közömbösség ellen küzdött, hanem a hivatali szűkkeblűség és az idegen befolyás ellen is. A magyar operaművészetnek ebben a hőskorában még a zeneértők nagy része is ellenségesen fogadta a nemzeti törekvéseket és külföldi példákat követett. De Erkel szívóserejű képviselője volt a nemzeti zene gondolatának. Az akkori ellenségeskedés, a hírlapi támadások emlékéből alig maradt egyéb, mint néhány megsárgult papírlap, de Erkel hatalmas hármas életműve: a magyar operazene, a magasszintű zeneélet és az Operaház – élő valósággá lett. Hogyan? Ezt mondja el Zsigray regénye.

2018. június 15-én 120 éve hunyt el ERKEL FERENC zeneszerző. A magyar opera úttörője nem volt csodagyerek, zenész apja nem is szánta muzsikusnak, bár azért zenét természetesen tanult. Pályáját zongoraművészként kezdte, karmesterként folytatta, s az operakomponáláshoz csak viszonylag későn, túl a 35. évén mert hozzáfogni. Volt is oka az óvatosságra, hiszen nemzeti opera akkoriban még nem volt Magyarországon, s bár Erkel csodálatos művei - a Dózsa György, a Bátori Mária, a Hunyadi László és kivált a Bánk bán - szép közönségsikert arattak, fogadtatásuk elég vegyes volt. Sok kritikus például szentségtörőnek tartotta, hogy történelmünk olyan nagyjai mint Hunyadi, dalolgassanak a színpadon, "ezt éppen úgy nem tudom örömmel hallani - írta valaki -, mint nem szívesen látnám, ha Pompeius szobrának a nagyobb művészeti szépítés kedvéért bajuszt festenének". Idővel persze nálunk is megbarátkoztak az olasz mintára éneklő történelmi hősökkel, amikor 17 évvel a Hunyadi László után bemutatták a Bánk bánt, már fenntartás nélkül ünnepelte mindenki. Mint mindenki tudja, ő zenésítette meg nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy csodálatos zongoraművész és kiváló karmester is volt. "Sasszemű, biztos és erélyeskezű" dirigensnek ismerték. "Nemcsak azzal tűnt ki, hogy a hatalmas operai együttest nagyszerűen összetartotta, hanem a zenekari hangversenyek stílusos, gondosan kidolgozott vezetésével is" - írta valaki. "Vezénylő pálcája nyomán sorra keltek életre a leghíresebb operák", s ő vezényelte először hazánkban Beethoven IX. szimfóniáját. De szüksége is volt a sikerre - különösen az anyagira -, hiszen nemcsak a nemzeti öntudat erősítéséből vette ki a részét, de a magyarság fennmaradását is buzgón szolgálta; tíz gyermeket nemzett. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1975
  Oldalszám: 724
  ISBN: 963330055X

  Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1971
  Oldalszám: 724

  Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1967
  Oldalszám: 724

  Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1960
  Oldalszám: 596

  Négy különböző kiadásban 5 db antikvár könyv. valamennyi jó állapotú.

 • Raktárkészlet
  5 db
  Cikkszám
  827020
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés