Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 5 db
A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
 • A Sugár úti palota - 120 éve hunyt el ERKEL FERENC
570 Ft

Erkel Ferenc harcolt a magyar zeneélet megteremtéséért és az Operaház felépítéséért. A nagy zeneszerző sorsa sikerben és balsikerben, dicsőségben és megaláztatásban egyaránt gazdag volt. Életműve: magyar történelem a legjavából. Hiszen a komponista és dirigens nemcsak a tudatlanság és a közömbösség ellen küzdött, hanem a hivatali szűkkeblűség és az idegen befolyás ellen is. A magyar operaművészetnek ebben a hőskorában még a zeneértők nagy része is ellenségesen fogadta a nemzeti törekvéseket és külföldi példákat követett. De Erkel szívóserejű képviselője volt a nemzeti zene gondolatának. Az akkori ellenségeskedés, a hírlapi támadások emlékéből alig maradt egyéb, mint néhány megsárgult papírlap, de Erkel hatalmas hármas életműve: a magyar operazene, a magasszintű zeneélet és az Operaház – élő valósággá lett. Hogyan? Ezt mondja el Zsigray regénye.

2018. június 15-én 120 éve hunyt el ERKEL FERENC zeneszerző. A magyar opera úttörője nem volt csodagyerek, zenész apja nem is szánta muzsikusnak, bár azért zenét természetesen tanult. Pályáját zongoraművészként kezdte, karmesterként folytatta, s az operakomponáláshoz csak viszonylag későn, túl a 35. évén mert hozzáfogni. Volt is oka az óvatosságra, hiszen nemzeti opera akkoriban még nem volt Magyarországon, s bár Erkel csodálatos művei - a Dózsa György, a Bátori Mária, a Hunyadi László és kivált a Bánk bán - szép közönségsikert arattak, fogadtatásuk elég vegyes volt. Sok kritikus például szentségtörőnek tartotta, hogy történelmünk olyan nagyjai mint Hunyadi, dalolgassanak a színpadon, "ezt éppen úgy nem tudom örömmel hallani - írta valaki -, mint nem szívesen látnám, ha Pompeius szobrának a nagyobb művészeti szépítés kedvéért bajuszt festenének". Idővel persze nálunk is megbarátkoztak az olasz mintára éneklő történelmi hősökkel, amikor 17 évvel a Hunyadi László után bemutatták a Bánk bánt, már fenntartás nélkül ünnepelte mindenki. Mint mindenki tudja, ő zenésítette meg nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy csodálatos zongoraművész és kiváló karmester is volt. "Sasszemű, biztos és erélyeskezű" dirigensnek ismerték. "Nemcsak azzal tűnt ki, hogy a hatalmas operai együttest nagyszerűen összetartotta, hanem a zenekari hangversenyek stílusos, gondosan kidolgozott vezetésével is" - írta valaki. "Vezénylő pálcája nyomán sorra keltek életre a leghíresebb operák", s ő vezényelte először hazánkban Beethoven IX. szimfóniáját. De szüksége is volt a sikerre - különösen az anyagira -, hiszen nemcsak a nemzeti öntudat erősítéséből vette ki a részét, de a magyarság fennmaradását is buzgón szolgálta; tíz gyermeket nemzett. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1975
  Oldalszám: 724
  ISBN: 963330055X

  Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1971
  Oldalszám: 724

  Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1967
  Oldalszám: 724

  Zsigray Julianna
  A Sugár úti palota
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1960
  Oldalszám: 596

  Négy különböző kiadásban 5 db antikvár könyv. valamennyi jó állapotú.

 • Raktárkészlet
  5 db
  Cikkszám
  827020
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés