Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Patkányfogó - 180 éve született ÉMILE ZOLA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
A Patkányfogó - 180 éve született ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 180 éve született ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 180 éve született ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 180 éve született ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 180 éve született ÉMILE ZOLA
490 Ft

A regény egy külvárosi csapszékről, Colombe apó "Patkányfogó"-járól kapta a címét. Ez a csapszék a regényben félelmetes jelképpé mélyül: mint valami iszonyú mocsár, elnyeli Coupeau-t, a szerencsétlenül járt bádogossegédet, elemészti iszákos munkatársait, sírjává lesz Gervaise-nek, a Párizsba szakadt, szánalomra méltó mosónőnek is. Gervaise - a regény főhőse - szívósan küzd a fojtogató sors ellen, de felőrlődik férje és szeretője között, akik irgalmatlanul gyötrik, s lelketlenül kihasználják. A Patkányfogó "ijesztő körkép, mely magában hordja erkölcsi tanulságát" - írja Zola. A legsötétebb színekben festi meg a munkások s a munkássorból kitörni akaró Gervaise életét: komor környezet, siralmas odúk, kapualjakból kifolyó bűzös szennyvíz, butító munka, csavargás, iszákosság, lealjasító nyomor, torz jellemek, tragikus sorsú félemberek - ez A Patkányfogó világa, ahová csak véletlenül téved be egy-egy vidító napsugár, hogy utána annál sivárabbnak hasson a mindent elborító reménytelenség...

2020. április 2-án 180 éve született ÉMILE ZOLA francia író

 

Igazából a festészet érdekelte, gimnáziumi osztálytársa volt például Paul Cézanne, egy életen át hű barátja pedig Édouard Manet, úgyhogy volt kitől megszeretnie a képzőművészetet. Festeni azonban nem tudott, ezért előbb művészeti kritikusként próbálkozott, majd elhatározta: prózában festi le a világot. S mivel a világ már akkortájt is elég borzasztó volt, hű leírásai az állapotokról sokszor szinte túlzásnak hatottak. Így született meg a naturalizmus, amelynek Zola volt az egyik létrehozója, s egyik legjobb irodalmi képviselője.

 

Az élet legszélesebb spektrumait akarta ábrázolni, ezért személyesen szerette látni és kitapasztalni a dolgokat, jegyzetfüzettel ment mindenhová. Mi sem volt hát természetesebb számára, hogy mikor a Germinalt írta, a bányászok közé ment, amikor pedig a Nana című regényén dolgozott, sűrűn látogatta - persze szigorúan élményszerzés céljából - a nyilvános házakat. Remekül nézhetett ki, amint a kurtizánok ágya szélén üldögélve buzgón jegyzetel, de persze a szolgáltatások színvonalát is muszáj volt megvizsgálnia. S tette mindezt a felesége legteljesebb beleegyezésével, sőt a példás családapaként ismert Zola az örömtanyákról hazatérve részletesen be is számolt nejének a történtekről.

 

Egyszer meg is kérdezte egy kritikus az asszonyt; hogyan képes még meg is hallgatni férje élménybeszámolóit? Mme Zola azonban higgadtan így felelt: "Sokkal érdekesebb, mint a tőzsdei árfolyamok". (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Émile Zola
  A Patkányfogó
  Kiadó: Kriterion
  Kiadás helye: Bukarest
  Kiadás éve: 1972
  Oldalszám: 438
  Kötés: Keménytáblás

  közepes állapotú antikvár könyv

  Émile Zola
  A Patkányfogó

  A Világirodalom Remekei
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1973
  Oldalszám: 419

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  350972
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés