Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Patkányfogó - 115 éve hunyt el ÉMILE ZOLA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A Patkányfogó - 115 éve hunyt el ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 115 éve hunyt el ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 115 éve hunyt el ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 115 éve hunyt el ÉMILE ZOLA
 • A Patkányfogó - 115 éve hunyt el ÉMILE ZOLA
590 Ft

A regény egy külvárosi csapszékről, Colombe apó "Patkányfogó"-járól kapta a címét. Ez a csapszék a regényben félelmetes jelképpé mélyül: mint valami iszonyú mocsár, elnyeli Coupeau-t, a szerencsétlenül járt bádogossegédet, elemészti iszákos munkatársait, sírjává lesz Gervaise-nek, a Párizsba szakadt, szánalomra méltó mosónőnek is. Gervaise - a regény főhőse - szívósan küzd a fojtogató sors ellen, de felőrlődik férje és szeretője között, akik irgalmatlanul gyötrik, s lelketlenül kihasználják. A Patkányfogó "ijesztő körkép, mely magában hordja erkölcsi tanulságát" - írja Zola. A legsötétebb színekben festi meg a munkások s a munkássorból kitörni akaró Gervaise életét: komor környezet, siralmas odúk, kapualjakból kifolyó bűzös szennyvíz, butító munka, csavargás, iszákosság, lealjasító nyomor, torz jellemek, tragikus sorsú félemberek - ez A Patkányfogó világa, ahová csak véletlenül téved be egy-egy vidító napsugár, hogy utána annál sivárabbnak hasson a mindent elborító reménytelenség...

2017. szeptember 29-én 115 éve hunyt el ÉMILE ZOLA frnacia író. Igazából a festészet érdekelte, gimnáziumi osztálytársa volt például Paul Cézanne, egy életen át hű barátja pedig Édouard Manet, úgyhogy volt kitől megszeretnie a képzőművészetet. Festeni azonban nem tudott, ezért előbb művészeti kritikusként próbálkozott, majd elhatározta: prózában festi le a világot. S mivel a világ már akkortájt is elég borzasztó volt, hű leírásai az állapotokról sokszor szinte túlzásnak hatottak. îgy született meg a naturalizmus, amelynek Zola volt az egyik létrehozója, s egyik legjobb irodalmi képviselője. Az élet legszélesebb spektrumait akarta ábrázolni, ezért személyesen szerette látni és kitapasztalni a dolgokat, jegyzetfüzettel ment mindenhová. Mi sem volt hát természetesebb számára, hogy mikor a Germinalt írta, a bányászok közé ment, amikor pedig a Nana című regényén dolgozott, sűrűn látogatta - persze szigorúan élményszerzés céljából - a nyilvános házakat. Remekül nézhetett ki, amint a kurtizánok ágya szélén üldögélve buzgón jegyzetelt, de persze a szolgáltatások színvonalát is muszáj volt megvizsgálnia. S tette mindezt a felesége legteljesebb beleegyezésével, sőt a példás családapaként ismert Zola az örömtanyákról hazatérve részletesen be is számolt nejének a történtekről. Egyszer meg is kérdezte egy kritikus az asszonyt; hogyan képes még meg is hallgatni férje élménybeszámolóit? Mme Zola azonban higgadtan így felelt: "Sokkal érdekesebb, mint a tőzsdei árfolyamok". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Émile Zola
  A Patkányfogó
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1973
  Oldalszám: 419

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  501031
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés