Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Pál utcai fiúk (2012) - 140 éve született MOLNÁR FERENC

-25%
ÚJ
A Pál utcai fiúk (2012) - 140 éve született MOLNÁR FERENC
 • A Pál utcai fiúk (2012) - 140 éve született MOLNÁR FERENC
2 299 Ft
Akció: 1 724 Ft
Kezdete: 2018.01.11   A készlet erejéig!

A Pál utcai fiúkat az teszi népszerűvé, hogy az élet minden ága-boga benne van: iskola és játék, barátság és harc, pártoskodás és összetartás - minden, egészen a halálig. S az író mindezt gyerekésznek, gyerekszívnek szólóan szőtte regénybe. A gyerekvilág tükrében láttatja a világot. Boka, Nemecsek, Áts Feri és a többiek története átélhető csaknem bárhol, s az ezredfordulón semmivel sem kevésbé, mint születésekor, a XX. század kezdetén. Talán ez a magyarázata a regény példátlan hazai és világsikerének. Közel két tucat nyelven jelent meg, s ajánlott olvasmány nemcsak a magyar iskolákban, hanem távoli földrészeken is.

2018. január 12-én 140 éve született Budapesten MOLNÁR FERENC író. Finoman fogalmazva is túltengett benne az önbizalom, de talán volt is oka a büszkeségre, hiszen huszonévesen már híres írónak számított, s még nem volt harminc, amikor megírta a magyar irodalom egyik legjobb ifjúsági regényét, a klasszikus értékű A Pál utcai fiúkat. Fényes írói és anyagi sikereinek birtokában úgy vélekedett, mindent megtehet, amit akar, nemigen vette figyelembe mások véleményét, s így járt el a nőkkel szemben is. Nem átallott kezet emelni a gyengébb nem képviselőire, felesége, Vészi Margit sokat szenvedett miatta. Az italoskedvű író általában reggel járt haza, neje persze szemére hányta életmódját, aminek általában verés lett a vége. Molnár egyszer még terhes feleségét is elverte, mire az hazaköltözött a szüleihez. Egyszer még megpróbálkoztak kapcsolatuk rendezésével, de Margit végül törött kisujjal végleg szakított verekedős urával. Molnár persze nem tanult hibájából, szegény második feleségét, Fedák Sárit rendszeresen úgy elverte, mint szódás a lovát. De azért árnyaltabb az igazság, hiszen a híres színésznő gyakran maga provokálta ki a verést, és a kortársak szerint egyáltalán nem volt ellenére a testi szenvedés eme változata, így voltaképpen ideális párnak számítottak. Fedákot különben nem kapcsolatuk elején, hanem a legvégén vette el, amikor már mást szeretett. Amint a Fedák és Medgyaszay Vilma főszereplésével bemutatott János vitéz kapcsán szellemesen fel is idézte a történteket: "Így kell nekem. Megérdemeltem. Volt ott egy tündéri, édes, nőies kis nő, aki Iluskát játszott. És erre én - fene a marha buzeráns fejemet! - feleségül veszem Kukorica Jancsit!" (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Molnár Ferenc
  A Pál utcai fiúk
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 160
  ISBN: 9789631191714

 • Cikkszám
  671979
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés