Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Páger-ügy - 120 éve született PÁGER ANTAL

ÚJ
használt, antikvár könyv
A Páger-ügy - 120 éve született PÁGER ANTAL
 • A Páger-ügy - 120 éve született PÁGER ANTAL
 • A Páger-ügy - 120 éve született PÁGER ANTAL
 • A Páger-ügy - 120 éve született PÁGER ANTAL
570 Ft

1956 karácsonya és szilvesztere között egy decemberi késő délután történt. Kint besötétedett már, mégsem lehetett késő, mivel tízig, a kijárási tilalom kezdetéig haza kellett érnem a Köztársaság térre, ahol akkoriban laktam. A Gellért Szálló kicsiny szobájában ültem Szilágyi Beánál, főiskolai tanárom, Nádasdy Kálmán tanársegédjénél. Kinyílt az ajtó, apró piros lábassal kezében ott állt Páger Antal. Előzőleg sohasem láttam. Nyolcéves voltam, amikor elhagyta az országot. Filmjei tilalmi listán voltak. Csak fényképekről, egykorú Délibábok oldalairól ismerhettem fiatalabb arcvonásait.

Tudtam, hogy újra Magyarországon van. Nyáron érkezett Argentínából tizenkét év száműzetés után. Sebtiben viharok kerekedtek körülötte. A nyílt szót gyakorló újságírás hevesen bírálta a kormányt, mivel az állampolgárok megkérdezése nélkül hozta haza a háborús bűnöst.

2019. január 29-én 120 éve született Makón PÁGER ANTAL színész. Éppen 100 éve, 1919-ben Székesfehérvárott kezdte pályafutását, majd több vidéki és fővárosi színház tagja volt. 1944-ben Argentinába költözött, ahol szintén játszott színpadokon. 1956-ban tért haza, a Vígszínházba szerződött, s haláláig ott játszott. 1932 óta filmezett, híres mozija a Hattyúdal, a Pacsirta, a Húsz óra, az Isten hozta őrnagy úr és Circus Maximus. Hazai díjain kívül nemzetközi elismerést is szerzett; Cannes-ban például nagydíjat kapott Ugo Tognazzival megosztva. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Molnár Gál Péter
  A Páger-ügy
  Kiadó: Pallas
  Kiadás éve: 1988
  Oldalszám: 284
  ISBN: 963272187X

  jó állapotú antikvár könyv

 • Cikkszám
  897155
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés