Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Napkirály - 380 éve született XIV. LAJOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A Napkirály - 380 éve született XIV. LAJOS
 • A Napkirály - 380 éve született XIV. LAJOS
 • A Napkirály - 380 éve született XIV. LAJOS
 • A Napkirály - 380 éve született XIV. LAJOS
790 Ft

Az állam – én vagyok” – mondta gőgösen az ifjú XIV. Lajos a párizsi parlament (akkoriban bírói testület) ülésén; így tudja mindenki, s ha így, akkor tévesen. Mégis, a királynak tulajdonított szállóige tökéletesen fogalmaz meg egy magatartást és egy kormányzati formát: a feudális abszolutizmust. A Napkirály életrajzából megismerhetjük a fényes Versailles csodáit s a népnyomort, az oktalan hódító háborúkat s a francia kultúra néhány csillagát. Hogyan lehetséges, hogy a húszmilliós francia királyságtól egész Európa rettegett? Kik alkották a csodapalota galaxisát, hogyan éltek a hölgyek és urak egy olyan korban, amikor Párizs palotái bűzös patkányodúk voltak? Kik voltak a janzenisták? S a camisard-ok? Hogyan élt ebben a fényes, mégis nyomorúságos országban paraszt és polgár, nemes és hivatásos szerető? Ezekre a kérdésekre is választ ad a könyv, amely rávilágít Franciaország fény- és árnykorára.

2018. szeptember 5-én 380 éve született XIV. LAJOS francia király. A Napkirály XIII. Lajos francia királynak és III. Fülöp spanyol király lányának, Annának a gyermeke volt, és 1643-ban ötévesen került a trónra. Helyette természetesen anyja és Mazarin bíboros irányította az ügyeket, az utóbbi halála után azonban maga vette kezébe a tényleges hatalmat. 1655. április 13-án virradt fel a nagy nap, amikor a király lovaglóruhában, vadászcsizmában, kezében lovaglópálcával betoppant a parlamentbe, odasétált a jegyzőkönyvhöz, s a neki nem tetsző lapokat egyszerűen kitépte belőle. Majd nyugodtan a megdöbbent méltóságok felé fordult, s ekkor mondta a szállóigévé vált szavakat: "Uraim! Önök azt hitték, hogy az állam Önök. Tévedtek. Az állam én vagyok!" Ezután abszolút monarchiát teremtett Franciaországban. Eltökélte, hogy országát Európa vezető hatalmává teszi, és ezért szinte állandóan háborúban állt valamelyik országgal. De célját végül is elérte. Bölcs uralkodó volt, hisz nem gondolta, hogy ő a legokosabb a világon, ezért kiváló tanácsadókat fogadott maga mellé, a gazdasági és pénzügyeket például a híres Colbert irányította. Országát ugyan páratlanul naggyá tette, de örökös háborúi miatt a nép élete igen nehéz volt. Csodálatos palotákat - Fontainableau, Versailles, Trianon, Marly - hagyott maga után, uralkodása idején alkotott Corneille és Racine, pártfogolta Moliere-t, de Pascal vagy Descartes nem számíthatott a támogatására. Több mint hét évtizedig ült a trónon, így befolyása az élet minden területén alapvető nyomot hagyott. A pompás udvarában meghonosított szokások aztán egész Európában elterjedtek. Az uralkodók többsége talán csak Lajos azon szokását nem követte, hogy a Napkirály hatalma csúcsán is jó modorú, kellemes ember maradt. Határozottan és erős kézzel kormányzott, de a Napkirály még a cselédlányokkal is rendkívül udvarias volt. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Papp Imre
  A Napkirály
  Kiadó: Kossuth
  Kiadás éve: 1989
  Oldalszám: 286
  ISBN: 9630933241

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  646697
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés