Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Latabárok - 70 éve hunyt el Id. LATABÁR ÁRPÁD

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A Latabárok - 70 éve hunyt el Id. LATABÁR ÁRPÁD
 • A Latabárok - 70 éve hunyt el Id. LATABÁR ÁRPÁD
570 Ft

Azért választódott e könyv témájául a Latabár-család története, mert nemzedékenkénti jelenlétük színháztörténetünkben kirajzolja annak folyamatosságát. Nyomon követhetjük életrajzaikban és játékmódjuk megvizsgálásában színjátszásunk mozgásirányait, megtagadásait, újrakezdéseit, új fordulatait és megőrzött hagyományait. A nemzetközi színháztörténetben is ritkaságszámba menő, hogy az állandó színjátszás kezdeteitől napjainkig céhszerű zártságban, kisiparosi testközelben volna vizsgálható az egymást követő színésznemzedékekben a hagyomány fölhasználási módja és a vele való sáfárkodás. Latabárék esetében vér szerinti leszármazást tapinthatunk ki a színháztörténet hosszában. Természetesen: nem a vér szerinti öröklés érdekel bennünket. Csak a hagyományok megőrzésének az a korai színházi korszakra emlékeztető családiassága, mint amit az olasz komédia idején tapasztaltunk, ahol egy-egy komédiás család üzleti titokként őrzi a komikus fogások színpadi hatáselemeinek gyűjteményét, és az apjuktól-nagyapjuktól örökölt effektus-arzenált ki-ki korának szükségletei szerint veszi elő és használja föl.

2021. augusztus 22-én 70 éve hunyt el Id. LATABÁR ÁRPÁD színész. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a leghíresebb magyar színészcsalád a Latabár. A dinasztiát Latabár Endre alapította, az ő unokája volt a később idősebbnek nevezett Latabár Árpád, aki mint a Latabárok általában, a közönség kedvence volt. Bár amint egy kritikus írta: "Latabárék a nomád korszakú színészettől kezdődően napjainkig kivált az alantas műfajokban dolgoztak. Az esztétikailag alábecsült szubkultúrában alkottak jelentőset." Hát, Latabár Árpád igencsak sokat tett az "alantas műfajok" népszerűsítéséért, mert kitűnő komikus volt, akiért tódult a közönség a színházba - fertőzve így magát esztétikailag értéktelen darabokkal. Latabár Árpád legnagyobb érdeme azonban - már bocsánat -, hogy két tehetséges fiúval - az ifjabb Árpáddal és a kis Latyival - ajándékozta meg nemzetét. A szórakozni vágyó színházlátogató közönség nagy-nagy örömére, továbbvíve ezzel a legendás Latabár-dinasztiát. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Molnár Gál Péter
  A Latabárok
  Kiadó: Népművelési Propaganda Iroda
  Kiadás éve: 1982
  Oldalszám: 564
  ISBN: 9635630239

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  668583
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés