Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Latabárok - 50 éve hunyt el LATABÁR KÁLMÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A Latabárok - 50 éve hunyt el LATABÁR KÁLMÁN
 • A Latabárok - 50 éve hunyt el LATABÁR KÁLMÁN
 • A Latabárok - 50 éve hunyt el LATABÁR KÁLMÁN
 • A Latabárok - 50 éve hunyt el LATABÁR KÁLMÁN
570 Ft

Azért választódott e könyv témájául a Latabár-család története, mert nemzetékenkénti jelenlétük színháztörténetünkben kirajzolja annak folyamatosságát. Nyomon követhetjük életrajzaikban és játékmódjuk megvizsgálásában színjátszásunk mozgásirányait, megtagadásait, újrakezdéseit, új fordulatait és megőrzött hagyományait. A nemzetközi színháztörténetben is ritkaságszámba menő, hogy az állandó színjátszás kezdeteitől napjainkig céhszerű zártságban, kisiparosi testközelben volna vizsgálható az egymást követő színésznemzedékekben a hagyomány fölhasználási módja és a vele való sáfárkodás.
Latabárék esetében vér szerinti leszármazást tapinthatunk ki a színháztörténet hosszában. Természetesen: nem a vér szerinti öröklés érdekel bennünket. Csak a hagyományok megőrzésének az a korai színházi korszakra emlékeztető családiassága, mint amit az olasz komédia idején tapasztaltunk, ahol egy-egy komédiás család üzleti titokként őrzi a komikus fogások színpadi hatáselemeinek gyűjteményét, és az apjuktól-nagyapjuktól örökölt effektus-arzenált ki-ki korának szükségletei szerint veszi elő és használja föl.

2020. január 11-én 50 éve hunyt el LATABÁR KÁLMÁN színész, komikus

 

Mindenhez kiválóan értett, ami kell a sikerhez; remekül énekelt és egészen bravúrosan táncolt - amint arról például a Csárdáskirálynő híres jelenetében, "A lányok, a lányok, a lányok angyalok" kezdetű számot előadva máig emlékezetes tanúságot tett. A Fővárosi Operettszínházban nyújtott alakításaira az idősebbek bizonyára ma is emlékeznek. Szerepelt a Víg özvegyben, az Én és a kisöcsémben, a Marica grófnőben, a Leányvásárban és persze az előbb említett Csárdáskirálynőben, amelyben ő  volt minden idők legjobb Bóni grófja.

 

Színpadi rögtönzései legendaszámba mentek, s bár minden szerepét tökéletes tudta, gyakran készakarva hibázott, apró ügyetlenségeivel olyan szituációkban is megnevettetve a közönséget, ahol egyébként a szövegkönyvből nem következett. A közönség egyenesen imádta, "kis Latyi"-nak hívta az egész ország, a színdarab írók  sokszor vissza is éltek bámulatos képességeivel; egy szerző állítólag ilyen laza instrukciókkal adta be darabjának szövegkönyvét az Operettszínházba: "Itt bejön Latabár, és vicceket mesél". Már fél évszázada halott, de ma is ismeri mindenki, hiszen sok filmet forgatott, s nem egy közülük igazi örökzöld, ma is nagy sikerrel vetítik a tévécsatornák. Kedvelt filmje volt és maradt  az Egy bolond százat csinál, az Egy szoknya, egy nadrág, a  Mágnás Miska , a Dalolva szép az élet, a Civil a pályán, az  Állami Áruház vagy a Fel a fejjel, de lehetne sorolni napestig.

 

A magánéletben is kedves, jó humorú ember volt, s valódi szeretnivaló művészlélek. Feleségének is megismerkedésük első napján kérte meg a kezét; Kolozsvári Andorral átmulatta az éjszakát, majd reggel fél kilenckor beállított jövendőbelijéhez. A háziak úgy meglepődtek a kissé kapatos leánykérőn, hogy hozattak neki gyorsan tíz üveg sört - gyógyászati célból -, és hozzá is adták lányukat, nem tudván persze, hogy a bohém komikusnak már volt egy menyasszonya. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Molnár Gál Péter
  A Latabárok
  Kiadó: Népművelési Propaganda Iroda
  Kiadás éve: é.n.
  Oldalszám: 564
  ISBN: 9635630239

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  735305
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés