Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Latabárok - 115 éve született LATABÁR KÁLMÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
A Latabárok - 115 éve született LATABÁR KÁLMÁN
 • A Latabárok - 115 éve született LATABÁR KÁLMÁN
 • A Latabárok - 115 éve született LATABÁR KÁLMÁN
 • A Latabárok - 115 éve született LATABÁR KÁLMÁN
590 Ft

Azért választódott e könyv témájául a Latabár-család története, mert nemzetékenkénti jelenlétük színháztörténetünkben kirajzolja annak folyamatosságát. Nyomon követhetjük életrajzaikban és játékmódjuk megvizsgálásában színjátszásunk mozgásirányait, megtagadásait, újrakezdéseit, új fordulatait és megőrzött hagyományait. A nemzetközi színháztörténetben is ritkaságszámba menő, hogy az állandó színjátszás kezdeteitől napjainkig céhszerű zártságban, kisiparosi testközelben volna vizsgálható az egymást követő színésznemzedékekben a hagyomány fölhasználási módja és a vele való sáfárkodás.
Latabárék esetében vér szerinti leszármazást tapinthatunk ki a színháztörténet hosszában. Természetesen: nem a vér szerinti öröklés érdekel bennünket. Csak a hagyományok megőrzésének az a korai színházi korszakra emlékeztető családiassága, mint amit az olasz komédia idején tapasztaltunk, ahol egy-egy komédiás család üzleti titokként őrzi a komikus fogások színpadi hatáselemeinek gyűjteményét, és az apjuktól-nagyapjuktól örökölt effektus-arzenált ki-ki korának szükségletei szerint veszi elő és használja föl.

2017. november 24-én 115 éve született Kecskeméten LATABÁR KÁLMÁN színész. A híres színészdinasztia talán leghíresebb, de bizonyosan a legnépszerűbb tagja volt, a közkedvelt "kis Latyi". Az Operettszínházban játszott, s Honthy Hanna mellett egyik jelképe volt az ötvenes évek operettjátszásának. Számos kimagasló alakítására emlékezhetünk, szerepelt a Víg özvegyben, az Én és a kisöcsémben, a Marica grófnőben, a Leányvásárban és persze a Csárdáskirálynőben, amelyben ő volt minden idők legjobb Bóni grófja. Filmjeit ma is telt házak előtt vetítik, és sokszor tűzik műsorukra a tévéállomások is. S jól teszik, mert a közreműködésével készült Egy szoknya, egy nadrág, az Egy bolond százat csinál, a Mágnás Miska, a Civil a pályán vagy a Fel a fejjel című film ma is ragyogó szórakozást nyújt. Mindenhez kiválóan értett, ami kell a sikerhez; remekül énekelt és egészen bravúrosan táncolt - amint arról például a Csárdáskirálynő híres jelenetében, "A lányok, a lányok, a lányok angyalok" kezdetű számot előadva máig emlékezetes tanúságot tett. A közönség egyenesen imádta, "kis Latyi"-nak hívta az egész ország, a színdarab írók sokszor vissza is éltek bámulatos képességeivel; egy szerző állítólag ilyen laza instrukciókkal adta be darabjának szövegkönyvét az Operettszínházba: "Itt bejön Latabár, és vicceket mesél". A magánéletben is kedves, jó humorú ember volt, s valódi szeretnivaló művészlélek. Feleségének is megismerkedésük első napján kérte meg a kezét; Kolozsvári Andorral átmulatta az éjszakát, majd reggel fél kilenckor beállított jövendőbelijéhez. A háziak úgy meglepődtek a kissé kapatos leánykérőn, hogy hozattak neki gyorsan tíz üveg sört - gyógyászati célból -, és hozzá is adták lányukat, nem tudván persze, hogy a bohém komikusnak már volt egy menyasszonya. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Molnár Gál Péter
  A Latabárok
  Kiadó: Népművelési Propaganda Iroda
  Kiadás éve: é.n.
  Oldalszám: 564
  ISBN: 9635630239

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  241635
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés