Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Gulag szigetcsoport - 100 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
A Gulag szigetcsoport - 100 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN
 • A Gulag szigetcsoport - 100 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN
 • A Gulag szigetcsoport - 100 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN
 • A Gulag szigetcsoport - 100 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN
1 590 Ft
Nincs raktáron

1973-ban jelent meg Nyugaton Szolzsenyicin gigantikus műve a sztálini munkatáborokról, mely végleg összezúzta a nyugati értelmiség minden addigi illúzióját a szovjet rendszerrel kapcsolatban. A szerző maga is megjárta a Gulagot – tizenegy esztendőt töltött a Szigeteken –, s beszámol saját élményeiről, ám emellett rabok ezreinek tanúságát gyűjtötte össze művében, mely részint történelmi és szociográfiai munka, részint a XX. század egyik legnagyobb gyalázatának szépirodalmi feldolgozása – tele szenvedélyes haraggal a kommunista diktatúrával, Sztálinnal s hóhéraival szemben, és együttérzéssel az áldozatok iránt.

A lágervilág kiépítése, mint Szolzsenyicintől megtudjuk, már 1918-ban, Lenin hatalomra jutásával elkezdődött, s a szovjet állam végül olyan elnyomó rendszerré változott, mely senkit sem kímélt: gyerekeket, öregeket, nőket, hívőket és hitetleneket, a rendszerrel szembenálló értelmiségieket és meggyőződéses kommunistákat, a németek ellen harcoló szovjet katonákat, bárkit bármikor letartóztathattak, s elítélhettek öt, tíz, huszonöt évre. Mindent átitatott a félelem, s az ország testében rákos sejtekként burjánzottak a lágerek.

2018. december 11-én 100 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN orosz író. Egy interjújában azt mondta, az írónak használ az, ha az élet egy kicsit megforgatja és sokfajta élményhez juttatja, ám az ő esetében kicsit túllőtt a célon a sors. Míg a mi - most már örökké halhatatlan - írónk, Kertész Imre a náci haláltáborban szerzett életre szóló élményeket későbbi irodalmi tevékenységéhez, úgy az orosz író a sztálini lágereket járta meg, s ő is összeszedett egy Nobel-díjnyi tapasztalatot. 1945-ben kapott nyolcévnyi kényszermunkát, amiért egy magánlevélben tiszteletlenül írt Sztálinról, s miután csodák csodájára túlélte a lágerek poklát, még kazahsztáni kitelepítéssel is vezekelnie kellett bűneiért. Világhíres regényeit már rabsága alatt írni kezdte, persze csak fejben, hiszen papírja, ceruzája nem volt, de bizonyos értelemben addig volt jó, míg le nem írta gondolatait, mert abból megint csak baja lett. Ivan Gyenyiszovics egy napja című műve ugyan a zűrzavaros hruscsovi enyhülésben véletlenül megjelenhetett, de csakhamar be is tiltották, s attól fogva csak külföldön publikálhatott. Csak rontott a helyzetén, hogy 1970-ben megkapta a Nobel-díjat, miután pedig megjelent Nyugaton a Gulag-szigetcsoport című világsikerű könyve, megfosztották állampolgárságától, és kiutasították hazájából. Ezt követően külföldön élt, egy hatalmas vermonti birtokon, mert az annyira emlékeztette a mindenek ellenére szívének oly kedves Szibériára. 1994-ben költözött haza, s ott érte a halál 2008 augusztusában. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Alekszandr Szolzsenyicin
  A Gulag szigetcsoport
  Kiadó: Új Idő
  Kiadás éve: 1989
  Oldalszám: 1110
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 963026854X

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  920955
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés