Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


A Fuggerek - 525 éve született ANTON FUGGER

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
A Fuggerek - 525 éve született ANTON FUGGER
 • A Fuggerek - 525 éve született ANTON FUGGER
 • A Fuggerek - 525 éve született ANTON FUGGER
 • A Fuggerek - 525 éve született ANTON FUGGER
3 990 Ft
Nincs raktáron

Mai világunk kialakításában hatalmas szerepe volt egy augsburgi bankárcsaládnak, a Fuggereknek. A dinasztiát 1367-ben alapította egy szegény, vidéki takács, Hans Fugger. Alig százötven évvel később már a Német-Római Birodalom vagyonának egytizede az ő kezükben volt. Pápák, királyok és császárok ostromolták őket folyamatosan újabb és újabb hitelekért, amelyeket minden esetben busás haszon ellenében folyósítottak.

A Fuggerek zseniális újítók voltak. Felismerték, hogy az üzleti életben az információ a legnagyobb érték. Titkosszolgálatokat megszégyenítő hírhálózattal rendelkeztek, így sokszor már akkor lecsaptak egy-egy lehetőségre, amikor versenytársaik még nem is hallottak róla. Arra is rájöttek, hogy az információk alakításával további előnyökhöz juthatnak, és gyakorlatilag megteremtették a hírszerzést, az üzleti újságírást, de ők vezették be a hármas könyvelés rendszerét is.

Rövid időn belül szinte az egész európai kereskedelem a felügyeletük alatt állt a rabszolga-kereskedelemtől a fűszerimporton át az egyházi feloldozást adó búcsúcédulák terjesztéséig. Egy idő után rájöttek, hogy a bányászatban milyen hatalmas profit rejlik, ezért a teljes bányaipart igyekeztek az irányításuk alá vonni. Mindenhol megjelentek, ahol pénzt szimatoltak. Európa összes nagyobb városában nyitottak kirendeltségeket, de jelen voltak Amerikában és Afrikában is. Ugyanakkor ők alapították 1514-ben Augsburgban a világ első szociális települését – mely a mai napig működik – szegény, katolikus vallású, augsburgi polgárok számára. Az ott lakóktól mai értéken számolva évi 0.88 euró bérleti díjat kérnek, ezen felül elvárják, hogy az alapítványtevő és családtagjai lelki üdvéért mindennap mondjanak el három imát: egy hiszekegyet, egy miatyánkot és egy üdvözlégyet.

A maga korában Anton Fuggert a világ leggazdagabb emberének tartották, családjuk igazi nemzetközi hatalmassággá vált, de könyörtelen üzletpolitikájuk és mérhetetlen kapzsiságuk rengeteg ellenséget szerzett nekik. Társadalmi megítélésüket jól példázza, hogy a magyar nyelv „fukar” szava a család nevéből ered. Mottónak az alábbi mondatot választották:

„Addig akarok pénzt keresni, amíg tudok!”

2018. június 10-én 525 éve született ANTON FUGGER német bankár. A Fuggerek még a 15. században szereztek hírnevet Augsburg-ban, s lassanként az általuk létrehozott bankház lett Európa egyik legbefolyásosabb magánvállalkozása. Volt olyan időszak, amikor a Fuggerek jóváhagyó beleegyezése - azaz pénzügyi segítsége - nélkül nem kezdtek háborút a királyok, s bizony a pápákat is nemegyszer a Fuggerek segítették Szent Péter trónusára. Egy bizonyos Fugger Jakabnak az európai ezüst- és ólombányák mellé sikerült higanymonopóliumot szereznie, s ilyen háttér birtokában ő pénzelte a hatalmas V. Károly császárrá választását. Egy szellemes megjegyzés szerint a mi híres-neves körmöci bányánk a Fuggerekével összevetve szerény kis vegyeskereskedésnek számított. Ennek a Jakabnak volt a fia a mai évfordulóban szereplő Fugger Antal. A Fuggerek üzleti kapcsolatokon kívül - ők segítették trónra II. Ulászlót - rokoni viszonyban is álltak a magyarokkal, Antal egyik bátyja a neves Thurzó család egyik tagját, Katalint vette nőül, s a házaspár korai halála után a gyerekeket Fugger Antal fogadta örökbe. A Fuggerek, így Antal is, alapvetően különbözött attól a képtől, amelyet mai utódainak ismerete alapján gondolni vélnénk. Az akkori bankárok ugyanis - a saját, és nem a köz pénzéből - meglepő szociális érzékenységről tettek tanúságot. Fugger Antal gazdag adományaival kiérdemelte "a szegények és tudósok gyámolítója" megtisztelő elnevezést is, de a Fuggerek például Augsburgban egész kis városzrészt építettek, házastól, templomostól, szökőkutastól. A házakat a szegény polgárok rendelkezésére bocsátották, akiknek a jelképes lakbéren kívül csak egy kötelezettségük volt; naponta el kellett mondaniuk egy Miatyánkot a Fuggerek lelki üdvéért. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Günter Ogger
  A Fuggerek
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1999
  Oldalszám: 420
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9630750589

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  872635
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés