Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


90 éve született NAGY LÁSZLÓ - Ki viszi át a szerelmet

-25%
90 éve született NAGY LÁSZLÓ - Ki viszi át a szerelmet
 • 90 éve született NAGY LÁSZLÓ - Ki viszi át a szerelmet
 • 90 éve született NAGY LÁSZLÓ - Ki viszi át a szerelmet
 • 90 éve született NAGY LÁSZLÓ - Ki viszi át a szerelmet
3 150 Ft
Akció: 2 363 Ft
Kezdete: 2015.07.16   A készlet erejéig!

Az Egy vers sorozat kötetében olyan, már sajnos régóta "klasszikus" költő emblematikus művét járják körül a versről szóló tanulmányok szerzői, aki még köztünk lehetne. Most lenne 90 esztendős Nagy László... A kötetben többek között Czine Mihály, Falusi Márton, Görömbei András, Nyilasy Balázs, Tarján Tamás írásait közöljük.

2015. július 17-én 90 éve született a Veszprém megyei Felsőiszkázon NAGY LÁSZLÓ költő. Halkszavú lírikus volt, ennek ellenére - vagy talán éppen ezért - a XX. század magyar költészetének legragyogóbb képviselőjeként tiszteljük emlékét. Életét és művészetét ezer szál kötötte a hithez és népi gyökereihez, e két elkötelezettsége befolyásolta minden cselekedetét és valamennyi irodalmi megnyilvánulását. Első versét még gyerekként írta, s bizony a "Réce, réce, kanréce, / Nem kell nekem ebédre!" szellemes kis kétsorosa nem aratott valami nagy sikert. Amint Nagy László később be is vallotta: " Ez az első versem. Azért emlékezetes, mert nagyon megvert érte az apám. Azon a vasárnapon ugyanis, mivel én büdösnek találtam a tollát, a testvéreim sem ették meg a kacsát". Nagy Lászlót később az élet is sokszor megverte őszinte verseiért, de zokszó nélkül viselte sorsát. Talán mert a falusi élet megtanította rá; az erősebb természeti (és társadalmi) hatalmakkal kár mindenáron küzdeni. S bár becsülte a szavak erejét, igazán a két kezével végzett munkában bízott. "Ajándékkal ért fel, ha nézhettem, hogyan dolgozik a kovács, a bognár, az asztalos vagy a szíjgyártó" - vallotta be később, s ő maga is aranykezű ezermester volt. S a versen kívül csak a munka volt szent előtte, sokszor a lantot is letette miatta. Gondolkodását legjobban talán az jellemezte, amikor egyszer a versfaragás megszakításának okát firtató kérdésre tiszta őszinteséggel válaszolta: "Hazamegyek Iszkázra. Meg kell már csinálnom a fészer tetejét". (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nagy László
  Ki viszi át a szerelmet
  Kiadó: Nap
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 196
  ISBN: 9789633320648

 • Cikkszám
  486605
Webáruház készítés