Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


525 éve hunyt el HUNYADI MÅTYÅS - Szép Ernő: Mátyás király tréfái

-25%
525 éve hunyt el HUNYADI MÅTYÅS - Szép Ernő: Mátyás király tréfái
 • 525 éve hunyt el HUNYADI MÅTYÅS - Szép Ernő: Mátyás király tréfái
 • 525 éve hunyt el HUNYADI MÅTYÅS - Szép Ernő: Mátyás király tréfái
 • 525 éve hunyt el HUNYADI MÅTYÅS - Szép Ernő: Mátyás király tréfái
 • 525 éve hunyt el HUNYADI MÅTYÅS - Szép Ernő: Mátyás király tréfái
2 399 Ft
Akció: 1 799 Ft
Kezdete: 2015.04.02   A készlet erejéig!

Hallottátok-e igazságos Mátyás király hírét? Persze, hogy hallottátok... de vajon azt is tudjátok-e, hogy szeretett tréfálkozni? Mindenről a saját szemével igyekezett meggyőződni, ezért gyakran járt álruhában a népe között. S miközben a tapasztalt csalásokat, igazságtalanságokat keményen megbüntette, gyakran keveredett mulatságos helyzetbe. A szórakoztató, csattanósan rövid anekdotákat Szép Ernő, a kedves szavú költő gyűjtötte egy kötetbe. Szerepelnek itt ismerős mesék, mint az Okos Katica vagy a Róka fogta csuka, de szó esik Kinizsi Pálról vagy Holubárról, a cseh vitézről is. S hogy miért és mire mondjuk azt, hogy "egyszer volt Budán kutyavásár" - hát ez is kiderül a vidám történetekből.

2015. április 6-án 525 éve hunyt el HUNYADI MÅTYÅS magyar király. Magyarország leg-jelentősebb uralkodója volt, mind bel-, mind külpolitikai téren sikert sikerre halmozott, birodalma Sziléziától az Adriáig, a Székelyföldtől Karintiáig tartott, híres "fekete serege" nyomán "nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára!" Visegrádi udvara az európai humanizmus egyik fellegvára volt, igazságos uralkodását ma is legendák övezik. Egyetlen téren nem büszkélkedhetett sikerekkel, a szerelemben. Első felesége, Podjebrád Katalin belehalt a szülésbe, második neje, Aragóniai Beatrix pedig nem volt méltó hozzá. Holott Mátyás - koronás főktől teljesen szokatlan módon - tényleg szerelmes volt a feleségébe, aki alaposan ki is használta ura rajongását. Az Európa-szerte rettegett királyt sokszor az orránál fogva vezette, ahogy finoman fogalmaztak: Mátyás "sok vonatkozásban a királyné befolyása alá került". Amikor azonban Beatrix még a király aláírását is meghamisította, betelt a pohár, Mátyás szigorú intézkedésekkel akadályozta meg feleségének túlkapásait. Idővel persze a szerelem lángja is ellobbant, kivált, hogy Beatrix nem teljesítette "kötelességét", nem szült trónörököst Mátyásnak. Akinek különben volt egy fia, Corvin János, akivel azonban egy bécsi polgárlány ajándékozta meg, a király pedig nem tudta keresztülvinni törvénytelen gyermekének utódlását. Sorsát pár éve Nemeskürty István dolgozta fel Hollószárnyú enyészet című színdarabjában. (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szép Ernő
  Mátyás király tréfái
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 130
  ISBN: 9789631197358

 • Cikkszám
  693984
Webáruház készítés