Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


510 éve született V. PIUS pápa - Arend Theodoor van Leeuwen: Kereszténység a világtörténelemben

-25%
510 éve született V. PIUS pápa - Arend Theodoor van Leeuwen: Kereszténység a világtörténelemben
 • 510 éve született V. PIUS pápa - Arend Theodoor van Leeuwen: Kereszténység a világtörténelemben
2 800 Ft
Akció: 2 100 Ft
Kezdete: 2014.01.07   A készlet erejéig!

Korunkban a kultúrák találkozásának és keveredésének hatására sokan a nyugati civilizáció végét prognosztizálják. Arend Theodoor Van Leeuwen nagyszabású, politikatörténeti környezetbe ágyazott összehasonlító vallástörténeti művében-bár elismeri a nyugati hegemónia háttérbe szorulását-, mégis állítja, hogy ez a korszak egyben a kereszténység egész világon való elterjedésének időszaka is.
Könyvében azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a zsidó vallástól egyre karakteresebben elkülönülő kereszténység a görög-római világban, majd azt követően az európai kultúra és történelem alakulásában. A könyvet elsősorban azoknak ajánljuk, akik el akarnak mélyedni a történelem tanulmányozásában, és nem idegen tőlük a keresztény felfogás; ám eligazító erejű lehet azok számára is, akik ugyan más világnézetet vallanak, de útjelzőket keresnek napjaink eseményeinek megértéséhez.

2014. január 17-én 510 éve született V. PIUS pápa. Fiatalon szerzetes volt, s annyira megtetszett neki a kolostori élet, hogy később pápaként is a szerzetesi erények elterjesztésén fáradozott. Buzgalmáért később ugyan szentté avatták, akkoriban azonban nemigen örültek intézkedéseinek. Azt még csak-csak lenyelték, hogy megtiltotta az egyházi személyek mindennemű felesleges fényűzését, de azt már sokan nehezményezték, hogy betiltotta a bikaviadalokat, és külön rendőri erőket mozgósított a kocsmai vigadozások és az akkoriban igencsak elterjedt kockajáték ellenőrzésére. De amikor aztán elrendelte, hogy megszabott időn belül távolítsák el Rómából az örömlányokat, maga a hatóság szabotálta el a rendelet végrehajtását, hogy elkerülje az általános népharag kitörését. A derék pápa kíméletlenül fellépett mindenfajta pazarlás ellen, drasztikus intézkedések egész sorát vezette be. A korabeli "Pius-csomag" azonban végül mégis megértő fogadtatásra talált a nép körében, amely főként annak volt köszönhető, hogy a szigorú reformok végrehajtását - mai magyar ember alig hiszi - önmagán és udvarán kezdte. Uralkodása alatt például egyetlen új ruhát sem varratott magának, szalmazsákon aludt, és kimondottan szegényesen étkezett. Kínosan ügyelt arra, hogy rokonait, ismerőseit még véletlenül se juttassa előnyökhöz, már a bíborosok noszogatták, hogy ne mellőzze teljesen barátait. De nem fogadta meg a tanácsukat: "Isten nem azért tett pápává, hogy saját véreimről, hanem hogy Egyházáról gondoskodjam" - mondotta. Szent ember volt, no! (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Arend Theodoor van Leeuwen
  Kereszténység a világtörténelemben
  Üdvösség és szekularizáció
  Kiadó: Szent István Társulat
  Kiadás éve: 2010
  Oldalszám: 374
  ISBN: 9789632771564

 • Cikkszám
  528570
Webáruház készítés