Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


495 éve hunyt el RAFFAELLO - Daniel Arasse: Raffaello látomásai

-25%
495 éve hunyt el RAFFAELLO - Daniel Arasse: Raffaello látomásai
 • 495 éve hunyt el RAFFAELLO - Daniel Arasse: Raffaello látomásai
 • 495 éve hunyt el RAFFAELLO - Daniel Arasse: Raffaello látomásai
 • 495 éve hunyt el RAFFAELLO - Daniel Arasse: Raffaello látomásai
 • 495 éve hunyt el RAFFAELLO - Daniel Arasse: Raffaello látomásai
2 800 Ft
Akció: 2 100 Ft
Kezdete: 2015.04.02   A készlet erejéig!

Amikor a reneszánsz fénykorának három legnagyobb alakját sorolják fel, Leonardo da Vinci és Michelangelo után hagyományosan Raffaello következik, a grácia és a harmónia eszményi mestere. Különösen azért magasztalják, mert a legkomplexebb narratívákat és filozófiai fogalmakat is képes figurálisan ábrázolni.Művészetének értékelésekor azonban kevesebb figyelmet szentelnek arra az átütő erejű készségére, amellyel a vallásos érzület bemutatására képes.A Raffaello látomásai két tanulmányát Arasse 20 év különbséggel írta, az első a képben a látnok és a látomás viszonyát vizsgálja, míg a Sixtusi Madonna esetén a mű egésze tekinthető látomásnak, ahol a látnok maga a néző, aki Raffaello szerint az oltár előtt álló hívő.Képet nézni Daniel Arasse segítségével mindig a „figuratív gondolat”avagy a „figuratív szövedék” megfejtésének kalandja.Jelen kötet immár a negyedik, amely a kiadó gondozásában eljut az olvasókhoz.

2015. április 6-án 495 éve hunyt el RAFFAELLO olasz festő és építész. A reneszánsz művészet kiemelkedő alkotója már gyermekkorában nagy tehetséget árult el a művészetek terén, amelyet később azzal is magyaráztak, hogy apja - a kor szokásaitól eltérően - ragaszkodott hozzá, hogy csecsemőként ne a dajkák, hanem az édesanyja szoptassa. Akárhogy is történt, Raffaello hamar kiváló festővé érett, s művészi nagyságát az is bizonyítja, hogy képes volt belátni saját korlátait. Amint már Giorgio Vasari is méltatóan írta: "... látta, hogy nem tudja utolérni Michelangelót a saját területén, hát elhatározta, hogy másutt igyekszik utolérni, sőt, talán felül is múlni". Sikerült is neki, főként Madonna-képeinek jártak csodájára - leghíresebb közülük a Sixtusi Madonna, nekünk pedig a Szépművészeti Múzeumban őrzött Esterházy Madonna a legkedvesebb. II. Gyula és X. Leó pápa is nagyra becsülte művészetét, és több megbízáshoz juttatta. Pedig nemigen élt istenfélő életet, s bár kedves, segítőkész, szeretetreméltó ember volt, kicsapongásaitól sokszor voltak hangosak az itáliai városok. Leó pápa még azt is beígérte neki, ha megjavul, bíborossá teszi, de Raffaello továbbra is "csakis a maga titkos szerelmi ügyeivel törődött, s továbbra is mértéktelenül kivette a részét a testi örömökből". Anyagiak nem akadályozták kalandozásait, dúsgazdag ember volt, valóságos vagyon maradt utána. Féktelen természete korán felőrölte egészségét, s a quattrocento egyik legnagyobb művészi lángelméje végül pontosan a 37. születésnapján adta vissza lelkét a Teremtőjének. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Daniel Arasse
  Raffaello látomásai
  Kiadó: Typotex
  Kiadás éve: 2013
  Oldalszám: 164
  ISBN: 9789632792811

 • Cikkszám
  188744
Webáruház készítés