Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


460 éve született BALASSI BÁLINT - Balassi Bálint összes művei

-30%
460 éve született BALASSI BÁLINT - Balassi Bálint összes művei
 • 460 éve született BALASSI BÁLINT - Balassi Bálint összes művei
3 980 Ft
Akció: 2 786 Ft
Kezdete: 2014.10.19   A készlet erejéig!

Az Osiris klasszikusok sorozatban megjelenő kötet Balassi Bálint összes műveit tartalmazza: verseit, a Szép magyar komédiát, a Beteg lelkeknek való füves kertecskét és a közismert elnevezéssel Tíz okok címen ismert művét. E két utóbbi voltaképpen fordítás, amely azonban Balassi költői nyelvén szólalt meg, és a kor szellemében a magyar irodalom része lett. Balassi életművének a 19. század vége óta számos kiadása létezik a szöveggondozás mindenkori felfogásának megfelelően. Mivel költeményei kéziratban, két, saját maga által elrendezett és átfedést is mutató gyűjteményben maradtak fenn, a versek szövegének és sorrendjének rekonstruálása rendkívül bonyolult feladat. Balassi műveinek gondozását a Balassi-filológia legújabb eredményeit felhasználva Kőszeghy Péter, Balassi életművének elismert kutatója, több korábbi kiadás szerkesztője-szöveggondozója végzi. A kötet használatát eligazító jegyzetek segítik

2014. október 20-án 460 éve született BALASSI BÁLINT költő. A reneszánsz egyik legkiválóbb költőjeként tiszteljük emlékét, s igaz magyarként is kivívta nagyrabecsülésünket, részt vett a török elleni harcokban is. Istenes versei és vitézi énekei óriási népszerűségnek örvendtek, az irodalomtörténet pedig a híres Balassi-strófa megalkotójaként tiszteli. Pedig más tekintetben is úttörőnek számít a magyar irodalomban, bár ezt sokáig nem volt illendő még csak említeni sem. Ö ugyanis az első magyar költő, aki nemcsak büszke volt férfiasságára, de ennek verseiben hangot is adott. Költeményeiben még csak-csak engedményt tett az illendőségnek - bár virágénekeit csak halála után fél évszázaddal adták ki, s akkor is Balassi Bálint fajtalan énekei címmel -, magánleveleiben azonban nem nagyon fogta vissza magát. Amikor például fiatalkori nagy szerelme, a Júlia-dalokat ihlető Losonczi Anna özvegyen maradt, ismét az asszony meghódítására indult, s oly szókimondóan írta meg barátjának, mely testrészének nem tud majd ellenállni a menyecske, hogy képtelenség idézni. Egyéb - nagyszámú - nőügyeit sem nagyon emlegeti az utókor, hiszen üdvösebb példaként állítani, miként vitézkedett Esztergom ostrománál, mint bevallani, hogy kishíján megerőszakolt egy özvegyasszonyt a búzaföldön. (Kalendárium Press)

 

 

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 

 

 

 • Balassi Bálint
  Balassi Bálint összes művei
  Kiadó: Osiris
  Kiadás éve: 2006
  Oldalszám: 564
  ISBN: 9789633896563

 • Cikkszám
  329400
Webáruház készítés